Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.15
A másság elfogadását és a diszkrimináció elutasítását már az óvodában és iskolában meg kell kezdeni, ebben pedig kiemelkedő szerep jut a pedagógusoknak. Ennek támogatására Bécs Városa szívárványcsaládokról szóló érzékenyítő tudásanyag-csomagot állított össze óvodák számára. Az elsőt egy floridsdorfi óvodában adták át, további 350 intézményköveti őket.

A tolerancia és elfogadás gyermekkorban kell, hogy kezdődjön, méghozzá az óvodákban és iskolákban – ezt az elvet vallja Bécs Városa.

„A diszkriminációt meg kell szüntetni és minden embernek, beleértve az LMBTQ közösség tagjait, egyenlő esélyt kell biztosítani” – jelentette ki Christoph Wiederkehr bécsi alpolgármester.

A politikus szerint a pedagógusok képzésének és a korai gyermekkorban megkezdett érzékenyítésnek ebben kiemelkedő szerepe van. E szavak kíséretében nyújtotta át az első LMBTQ-érzékenyítő tudásanyag-csomagot a Schwangasse 11. szám alatt található floridsdorfi óvodában.

A szivárványcsaládok számára – vagyis ahol azonos nemű pár nevel gyereket – izgalmas időszak kezdődik az óvodával, hiszen sokszor ez az első alkalom, hogy a gyermek felügyeletét családon kívüli személy látja el.

Ezért is nagyon fontos, hogy a pedagógusok és óvodai dolgozók megfelelően tudják fogadni ezeket a gyerekeket és családjukat.

Ennek megkönnyítésére Bécs Városa egy írásos tudásanyag-csomagot bocsát az óvodák rendelkezésére, melyet a FAmOs egyesület és a Bécsi Szivárványcsaládközpont (Regenbogenfamilienzentrum Wien) dolgozott ki.

Ebben olvasmányos brossúrákat, plakátot, egy, a sokszínű családokról szóló könyvet, illetve egy kifestőt is találni. Utóbbiban a gyerekek különböző családformákat különböző színekre színezhetnek. Az érzékenyítő anyag hamarosan minden városi és magánóvoda számára ingyenesen elérhető lesz.

A 21. kerületi Floridsdorfban egyébként nem ez az első diszkriminációellenes ötlet, ami felbukkan: nemrég egy szivárványos padot adtak át, áprilisban pedig a kerületi hivatal előtti zebrát festették tarkára.

Képaláírás és copyright:

Christoph Wiederkehr és a szivárványos érzékenyítő csomag © PID/Christian Fürthner