Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.13
Trencsénben (Trenčín) egyedülálló, Braille írással írott kiadvány jött létre – „A történelem érintése” címet viselő brosúra történelmi műemlékek – Trencsén megyében található várak, várromok és kastélyok leírását tartalmazza Braille írással.

A Trencséni régió gazdag történelmi örökségét ezzel a lépéssel kívánták közelebb hozni a látássérültekhez is.

Trencsén (Fotó: Pixabay

Az egyedülálló, vakok és gyengénlátók számára Braille írással készült kiadványok a Trencsén megye turisztikai és információs irodáiban, valamint a kiválasztott várakban (Trencséni vár, Csejtei vár, Beckó vára) helyezték el.

A nagyszombati városi torony elérhetőbb lesz a látás- és hallássérültek számára is

Nagyszombat (Trnava) meghatározó pontja, a közel 60 méter magas torony a Szentháromság téren (Trojičné námestie), a „Városi torony mindenkié” című projekt segítségével hozzáférhetőbbé és érthetőbbé válik a látás- és hallássérült látogatók számára.

A projekt keretében beszélő-érintő könyv és 3D modellek kerülnek kialakításra a Nagyszombati régió műemlékeiről, szóbeli magyarázat kíséretében.

A városi toronyban videók tolmácsolják a paneleken található információkat szlovák jelbeszédre, és egyéb elemekre a hallássérült látogatók számára.

A látássérült látogatóknak a beszélő-érintő könyv bemutatja a Nagyszombati régiót és Nagyszombat és környéke legérdekesebb épületeit. Audio magyarázat kíséri az „olvasó” kezét az egyes dombornyomott lemezeken. Tervek szerint angol és német nyelvre is lefordítják

A projekt következő része a régió műemlékeinek háromdimenziós modelljei kialakításával foglalkozik a fotometria, 3D modellezés és 3D nyomtatás segítségével.

A modellek kialakításánál először az épület aktuális állapotát szükséges dokumentálni – sok száz fénykép elkészítésével, melyeket szoftver segítségével digitális modellé alakítanak. Tervek között szerepel az angol és német nyelvre való fordítás, és a Braille írással való megjelenítés.

A „Városi torony mindenkié” projekt megvalósítására őszről kerül sor.