Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.11
Környezetünk védelme egyre égetőbb kérdés, amelynek számos aspektusa van. Ökológiai lábnyomunkat rengeteg módon csökkenthetjük, és ma már egyre több otthonban és iparágban is előtérbe kerül ennek jelentősége. A zöld forradalom az elmúlt időszakban elérte az éttermeket is, akik inspirációként és példaként is szolgálhatnak a fogyasztóknak.

A padthai wokbar mindig is fontosnak tartotta, hogy vásárlóit edukálja a fenntartható és tudatos táplálkozás tekintetében, emellett pedig odafigyelt a környezettudatos működésre is. Most pedig új célt tűzött ki maga elé a márka. 2021 tavaszán útjára indul a padthai városfásítási programja, amelynek már első szakasza is több budapesti kerületet érint.

A padthai wokbar számára a márka mögött húzódó életérzés mindig is többről szólt, mint az ázsiai ízek határtalan és egészséges kombinációinak lehetőségéről. A természet tisztelete és szeretete az indulás óta átjárja a márka szellemiségét ennek legújabb állomása pedig az idei évben induló városfásítási programjuk, melyet egy szakmai partnerrel, a kifejezetten vállalati faültetésekre specializálódott Treemighty-val valósítanak meg.

Faültetéssel a talaj minőségének és a légkör javításáért

Nagyon kevesen vannak még mindig tudatában annak, hogy a talaj minősége szinte mindenhol egyre rosszabb állapotban van a világon, ez pedig lassan, és emiatt sokak számára észrevétlenül, de a világ élelmiszerellátását és életkörülményeinket fenyegeti.

A ma már iparivá vált mezőgazdasági termelés elhagyta a régi módszereket, emiatt pedig folyamatosan romlik a föld minősége, ez pedig akár pár évtizeden belül olyan környezeti katasztrófákhoz vezethet a Föld bizonyos részein, mint a talajerózió, vagy akár az elsivatagosodás. Ez ellen viszont nemcsak a mezőgazdaságban, de a mindennapokban is tehetünk. Ebből indult ki a padthai wokbar is, akik városfásítási programjukkal hosszú távra terveznek.

„Úgy gondolom, hogy egy márka életében nem elég a lelkesedés és elköteleződés egy-egy téma, esetünkben a természet megóvása iránt. Az is nagyon fontos, hogy ehhez az adott márka hiteles és szakmailag megalapozott háttérrel is rendelkezzen. Így az, hogy szeretjük a fákat, önmagában még kevés lett volna a program megtervezésére. Szem előtt kellett tartanunk azt is, hogy a faültetésünknek kézzelfogható és hathatós eredménye legyen. Itt jött képbe a szakmai partnerünk, akiknek a segítségével olyan sorfákat ültetünk, melyek a lehető legtöbb széndioxid megkötésére képesek” – mondta el Horváth Ági, a padthai wokbar egyik alapítója.  

Talán a faültetés sokaknak triviális dolog, de valójában az étteremlánc által számos budapesti kerületnek adományozott fák mögött több, mint 20 évnyi kutatómunka rejlik, mely a Hungaroplant mérnökeinek köszönhető. Nekik sikerült elérni, hogy egyetlen elültetésre kerülő sorfa 10 év alatt háromszor annyi széndioxid megkötésére legyen képes, mint sima társai.

Háromszor annyi? Hogyan?

A padthai wokbar 2021-es programjának keretében összesen 80 „Express Fűz” kerül elültetésre. Ennek a típusnak a legfőbb erénye – amellett, hogy kiváló a várostűrő képessége, a konténeres termesztőtelepen történő nevelésének köszönhetően pedig garantált a megeredése -, hogy 10 év alatt 9900 személygépkocsival megtett kilométernyi kibocsátott széndioxid megkötésére képes.

Kis lépésekkel a zöldebb jövőért

„A városfásítás kapcsán számunkra a zöldítés és a talajerózió csökkentése mellett kulcskérdés volt a széndioxid megkötés is, hiszen ennek minél nagyobb és gyorsabb mértékű támogatása tesz igazán hozzá ahhoz, hogy egy szebb, élhetőbb, zöldebb jövőt hagyjunk magunk mögött. Ezért örülünk annak, hogy ezt egy szakmai partner segítségével, számszerű adatok mentén tehetjük meg” – Kanóczky Máté társtulajdonos.

A 2021-es faültetési program a padthai wokbar életében csak az első lépcsőfok, hiszen a következő években a 80 fának várhatóan a sokszorosa kerül majd elültetésre.