Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.06.10
Tudták, hogy az óceánoknak is van világnapjuk? Van. És nekünk nincs ugyan óceánunk, de ettől függetlenük Debrecen részt vesz benne.

Az óceánok világnapja alkalmából újabb, súlyosan veszélyeztetett fajokkal gyarapodott a Debreceni Állatkert Pálmaháza!

Az ENSZ 2008-ban nyilvánította hivatalos jeles napjának az óceánok világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygónk felszínének több mint 70 százalékát borító óceánok védelmének fontosságára.

Amellett, hogy rendkívül különleges és sokszínű élővilágnak adnak otthont, a bennük élő fitoplanktonok révén az óceánok termelik a Föld oxigénkészletének nagy részét, továbbá világszerte mintegy hárommilliárd ember számára biztosítanak élelemforrást és megélhetést.

E jeles nap alkalmából a Debreceni Állatkert örömmel jelenti be, hogy a tavalyi Állatkertek Éjszakáján bemutatott 15 Tanganyika- és Malawi-tavi sügérfaj érkezése után a Pálmaház nemrég újabb afrikai uszonyosokkal, összesen hat sügérfaj több mint 50 egyedével gyarapodott.

A budapesti Tropicariumból és a lengyelországi Wroclaw állatkertjéből érkezett új jövevények jelenleg a kulisszák mögött laknak, de a tervek szerint hamarosan beköltöznek rokonaikhoz Snapi, az intézmény nílusi krokodiljának medencéjébe, ahol a látogatók is megcsodálhatják majd őket.

A Pálmaház színpompás új lakói jelentős természetvédelmi értéket képviselnek, mivel mind a hat faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a Viktória-tóban endemikus parázsló szénsügér (Haplochromis nubilus) ráadásul sebezhető, a szintén Viktória-tavi Haplochromis perrieri és az Ejagham-tavi Coptodon deckerti pedig súlyosan veszélyeztetett besorolással a vízszennyezés és az invazív fajok megjelenése következtében.

E három sügérfaj állatkertekben is igazi ritkaságnak számít: hazánkban kizárólag Debrecenben, de Európa-szerte is csak két másik intézményben találkozhatunk velük.

Az óceánok világnapja alkalmából az intézmény továbbá különösen fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) 2020-2021-es természetvédelmi kampányára, a Which Fish-re, amelynek középpontjában a tengeri erőforrások fenntartható felhasználása áll.

A kezdeményezéshez csatlakozva a Debreceni Állatkert oktatósarkot alakított ki a Pálmaházban, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a kampány célkitűzéseivel, és tematikus emlékérme megvásárlásával támogathatják is azok