Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2021.06.05
A körutazások és városlátogatások terén élvonalba tartozó nagymúltú utazásszervező tulajdonosát kérdeztük arról, hogy mit gondol: belföld vagy külföld?

„Mint minden a koronavírus körül, a beoltottság is olyan gyorsan változik számokban, mint anno a járvány terjedése, a hullámok és a korlátozó intézkedések bevezetései, azok feloldásai.

Túl a magyar állampolgárok ötmilliós beoltottságán bátran kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság tettre készen szabadulni akar a kötöttségektől és vissza akarja kapni a régi életét! Ezirányban az elmúlt hónapok tettei a lakosság körében példaértékűek! Az átoltottságunk kétharmados arányával Magyarország 2021. nyár elejére a világ élvonalába került, az már biztos. Mindenkinek egy melldöngetés! A magyar oltási program kedvező állása miatt várhatóan a magyar állampolgároknak nem lesz problémája Európán belül határokat lépni … vagy maradunk továbbra is belföldön? Ez a nagy kérdés sokunk fejében” – merül a gondolataiba Zsebők Tamás, a Z(s)eppelin Utazási Iroda utazási iroda tulajdonos irodavezetője.

Magyarország – visszatérünk!”; „Szeretlek Magyarország” szlogenek sokunk fejében kellemesen visszacsengenek és jutnak eszünkben az itthon eltöltött kellemes emlékek és élmények. Ki ne szeretné a Balaton, a „magyar tenger” látványát, az ismert magyarországi helyszínek hangulatát…. és ide sorolhatjuk, hogy nem kell nyelvet beszélnünk ahhoz, hogy megértessük magunkat. De mi van a mérlegünk másik oldalában? Hát igen, sok minden .… elgondolkodtató!

Most, hogy már lehet, amikor csak tudok, kiülök a gondolataimmal és egy csésze kávéval valamelyik belvárosi kávézó teraszára és elvagyok a gondolataimmal, vagy éppen hallgatom a szomszédos asztal diskurzusát, ahol egyre sűrűbben visszatérő téma mindannyiunk fejében, egymás között megbeszélve, hogy „majdnem duplájára emelték a lángos árát a parton”; vagy „tavaly még háromszázezerből kifutotta a hosszú hétvége, most ugyanaz ötszázezer”; „ennyiből kétszer lemegyek az Adriára” … és még sorolhatnám a hasonló gondolatokat, melyet sajnos még tetéz, hogy sorra érezhetjük a saját bőrünkön, hogy nemcsak a közkedvelt turisztikai célpontok szolgáltatói, hanem szinte minden szolgáltatói szegmensben olyan áremelkedések szemtanúi vagyunk, hogy sokunknak megy el a kedve a „Magyarország – visszatérünk” szlogentől és a „balaton imázstól” és veszi az irányt amint lehet külföldre.

Nyilvánvalóan tizenötödjére visszamenni a Balatonra nem hordoz akkora élményfaktort, mint amikor az ismeretlent megyünk meghódítani. Már a határt átlépve az idegen rendszámok látványa, az út menti mezők vagy éppen a kisvárosok gondozott előkertjeinek látványa, a tenger közelségének az élménye, illata és morajlása össze nem hasonlítható a „magyar tenger” élményével. És az is nyilvánvaló mindannyiunknak, hogy „Magyarország Én így szeretlek”! De ha kicsit magunkba mélyedünk, akkor gyorsan rájövünk, hogy az elmúlt években sokunk által átélt negatív tapasztalatok taszítanak a Balatontól és minden olyan turisztikai célponttól, ahonnan negatív szájízzel távoztunk. Ez nyilván ugyanígy van akárhol járunk a nagyvilágban, de itthon valahogy túl közelinek hat a negatív élmény és nagyívben kerüljük azt.

A negatív szájízünkhöz hozzájárulnak az extrém magas árak és/vagy az elmúlt 1-2 évben megduplázott, egyes helyeken még ennél is nagyobb arányban emelt árak valódi tartalom bővítés nélkül (!) és az a fajta magyar mentalitás, ami a világot látott emberben valami bizsergést vált ki a tenyerében. Persze nem kell nyelvet beszélnünk és nem tévedünk el, vagy ha igen, könnyen útba igazítanak.

És mi vár ránk egy külföldi vakáció, egy hosszú hétvége kapcsán? Olyan élményfaktor, amit itthon nem tapasztalhatunk! Végeláthatatlan tenger, valódi hegyek és szerpentinek, melyeket autónkkal fűzve minden egyes kanyar után valódi csoda elevenedik meg előttünk. De gondoljunk csak a gyönyörűen gondozott parkokra, várakra és virágoskertekre, az új gasztronómiai élményekre, az idegen kultúrák ismeretére és még sorolhatnánk. Persze, esetleg eltévedünk az ismeretlenben, ha nem beszélünk nyelvet, akkor kézzel lábbal magyarázunk ami sokszor vált ki vicces helyzeteket és évek után is szívesen emlékszünk vissza ezen pillanatokra. Szóval valahogy úgy érzem sokszor, hogy külföldön a negatív élmények is kellemes élményekké avanzsálódnak gondolatainkban. Nem de bár?

Szóval sokunk számára kérdés a kérdés: belföldön vagy külföldön idén?

Egy hónappal ezelőtt még sokkal többen tették le a voksukat belföld mellett, de a napokon belül folyamatosan pozitív irányba módosult lehetőségek és a kedvező országok közötti utazási lehetőségek által a külföldi utazásra voksolók aránya napról napra növekszik.

Szakmai körökben egyértelmű jelek szerint június közepére a keleti vakcináknak nem lesz hátránya az ún. nyugati vakcinákkal szemben, így a magyarországi beoltott utazóközönség korlátok nélkül tudja bepótolni a kiesett utazási élményeket és tudja valóra váltani vágyait.

Mind a belföld, mind a külföld mellett és ellen is vannak érvek, azonban az elmúlt időszak mindenki számára rávilágított arra a tényre, hogy a belföld az mégiscsak belföld, a külföld mégiscsak külföld! És mindenki hangsúlyozza, gondolja át a maga szemszögéből, mert mi szurkolunk mindkettő utazásnak tiszta szívünkből, csak induljunk!!

Merjünk tervezni! Merjünk utazni! Foglaljanak időben, hogy a várva várt utazási élmények garantáltak legyenek!

Merjünk utazni! Ne várjunk, mert az idő telik!