Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.05.28
Egyéves kényszerszünet után idén júniusban ismét megrendezik Pozsonyban a Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozatot.

A rendezvénysorozatot – amelyre az idén már 7. alkalommal kerül sor – Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet szervezi. A Több mint szomszéd idei évada június 13-án, vasárnap kezdődik és egy hétig tart.

A programsorozat hagyományosan idén is több pozsonyi helyszínen zajlik majd egyidejűleg. A rendezvény legnépszerűbb részének számító szabadtéri programok június 17-től kerülnek sorra a megszokott helyszínen, az egykori Kossuth – mai nevén Hviezdoslav – téren.

“A vasárnaptól vasárnapig tartó eseménysorozat keretében komolyzenei és színházi előadásokat, kiállításokat, szimpóziumot és számos egyéb színvonalas programot kínálunk Pozsony magyar kultúra iránt érdeklődő közönségének.

A rendezvények a hét végén négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézműves vásárral zárulnak” – írták közleményükben a szervezők.

A rendezvénysorozatot a Missa Missio című hangverseny nyitja Szarka Tamás és zenekara, illetve a Marianum Gyermekkórus és más társfellépők előadásában a pozsonyi Szent Márton-dómban június 13-án este 7-től.

A fesztivál második felében a hagyományossá vált négynapos gasztronómiai fesztiválra is sor kerül. Utóbbi a központi helyszínen zajlik, s egyidőben kezdődik a kulturális hét szabadtéri rendezvénysorozatával.

A szabadtéri programsorozat első esti fellépője a Kaláka együttes lesz csütörtökön, a hétvégi programot pedig a Hot Jazz Band koncertje indítja útjára pénteken este. A szabadtéri színpadon rajtuk kívül a Rajkó zenekart, Palya Beát és zenekarát, illetve egy magyar operettgálát és számos más előadó koncertjét is megtekintheti a közönség.

A fesztivált hagyományteremtő s egyidejűleg hiánypótló céllal hozták létre 2014-ben Magyarország V4-es elnökségének zárórendezvényeként.

A színes kulturális programot felvonultató, gasztronómiai fesztivállal egybekötött rendezvénysorozatnak már az első évada is a vártnál is nagyobb közönségsikert aratott, és azóta az egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvénnyé vált Pozsonyban.