Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.05.02
Afrika titokzatos éjszakai élővilágába nyújt betekintést a Debreceni Állatkert új társas bemutatója!

Az ideiglenes zárvatartás alatt újabb, Debrecenben korábban soha nem látható fajjal bővült a cívisvárosi intézmény gyűjteménye, miután az Európai Törzskönyvi Programhoz (EAZA ESB) csatlakozva összesen öt szenegáli fülesmakit fogadtak két állatszállítás során. Előbb két hím érkezett hozzájuk a Szegedi Vadasparkból február 22-én, majd három nőstény a csehországi Jihlava állatkertjéből március 31-én. Egyelőre a csapat összeszoktatása zajlik, de az intézmény a tervek szerint idővel a faj szaporításával is segíteni fogja a nemzetközi tenyészprogramot.

Már a fülesmaki-csapat gondozására való felkészülés is izgalmas szakmai kihívásokkal járt, mivel ennek az éjjel aktív fajnak a tartásához és bemutatásához speciális létesítmény szükséges.

Az intézmény újdonsült főszponzora és a fülesmakik örökbefogadója, a Deutsche Telekom IT Solutions által nyújtott nagyvonalú támogatásból épült meg Trópusi házban az a tematikus afrikai éjszakai bemutató, amely egyiptomi gyümölcsevő denevéreknek, valamint a szintén nemrég érkezett és eddig sosem bemutatott berber csíkos fűegereknek is otthont ad. Annak érdekében, hogy a látogatók aktivitás közben csodálhassák meg a lakókat, a betekintőket leszámítva fényszigeteléssel ellátott bemutató fordított ciklus szerint kap megvilágítást, így nyitvatartási időben az éjszakát imitálja az állatok számára.

A félmajmok közé tartozó szenegáli fülesmaki, más néven szenegáli galágó (Galago senegalensis) az afrikai Szaharától délre elterülő szavannákon, cserjésekben és hegyi vagy folyó menti erdőkben őshonos. Napközben a sűrű növényzetben, faodvakban, elhagyott madárfészkekben bújik el csoportosan, majd éjszaka indul táplálékszerző útra, amelyen rovarokat, madarakat és tojásokat zsákmányol, de fogyaszt gyümölcsöket, zöldségeket és magvakat is. Előszeretettel nyalogatja továbbá a szenegáli akácia (Acacia senegal) gumiszerű nedveit (gumiarábikum).

Nagyméretű, érzékeny szemével és fülével kiválóan boldogul a sötétben; erős lábának köszönhetően pedig igen mozgékony, akár 3 méteres ugrásokra is képes. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a CITES nemzetközi kereskedelemmel szembeni védelmet adó II. mellékletében.