Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.04.19
A felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott, világszerte ismert Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti a Közép-európai Egyetem (CEU) új bécsi kampuszát. Otto Wagner építészeti öröksége egy nyitott társadalom szellemiségét hirdeti majd.

A Közép-európai Egyetem (CEU) jelenleg ideiglenes helyen, Bécs 10. kerületében működik, amíg el nem készül az egykori Otto Wagner Spital helyén az új kampusza. A tervek elkészítésére az egyetem nemzetközi tervpályázatot írt ki, amelynek most volt az eredményhirdetése.

A CEU döntése szerint a felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti meg új kampuszát, amely várhatóan 2025-re készül el.

A világszerte ismert építésziroda több európai, amerikai és ázsiai egyetemi kampuszt tervezett már. Ezekben a modern kommunikációs formákat ötvözik a nyitott térkoncepcióval, hogy ezzel is segítsék az interdiszciplináris oktatást és kutatást valamint az együttműködés legkülönbözőbb formáit.

A Bécs 14. kerületében található egykori Otto Wagner Spital pavilonjai és környezete most úgy újulnak meg, hogy egyszerre hordozzák a híres bécsi építész Otto Wagner szellemiségét és a CEU – mint a nyitott társadalom szószólója – identitását.

A felújítási munkák során a CEU szorosan együttműködik majd a műemlékvédelemi hatóságokkal, Bécs Városával és az érintett kerületekkel. Mivel az Otto Wagner Areal a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye, a terület az építési munkák során mindvégig nyitva marad a lakosság előtt.

Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta, „a CEU a kampusz kialakításához olyan innovatív építészcsapatot keresett, amely képes megőrizni Otto Wagner egyedülálló építészeti vízióját, ugyanakkor meg tud felelni a jövő egyeteme kihívásainak”.

A Kohn Pedersen Fox tervei minimálisan, pusztán a műemlékvédelem által megengedett mértékben érintik az 1910-ből származó épület állományát és a környék tájképét is változatlanul hagyják.

A változtatások főleg a belső részeket érintik, hogy nyitott, a kommunikációt segítő tereket alakíthassanak ki és a természetes fénnyel a tanulást ösztönözzék.

A Kohn Pedersen Fox (KPF) dizájncsapatát a KPF elnöke, James von Klemperer vezeti és az osztrák IC Építészirodával és a Palme Architects-szel működnek majd együtt.

Képaláírás és copyright: A CEU új kampuszának terve © KPF

Az új CEU kampusz 4-es pavilonjának látványterve © KPF

Az új CEU kampusz, egy folyosó látványterve © KPF

Az új CEU kampusz, egy tanterem látványterve © KPF