Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2021.03.23
A jó idő közeledtével, no meg a járvány miatt is, egyre többen vágynak a szabadba. Kiváló célpont a sóskúti Pancsi Farm, ahol nem csupán lovagolni tanulhatunk, de már a legkisebbek is élvezik a nyuszik, a kecskék, a kutyák, a cicák simogatását.

A Budapesttől mindössze 23 kilométerre, az M7-es autópályán, csakúgy, mint autóbusszal megközelíthető farm Sóskútnak a Pusztazámor felé eső végén található. A Pancsi Farmon, ahogy kilépünk a kocsiból egy kisebb kecskenyáj fogad. Kíváncsiak, hogy mit kapnak, mert megszokták, hogy a látogatók almával, répával kényeztetik őket. Termetre a legkisebb Folti az idősebb, no és az ikrek Jill és Joe Biden, akik néhány nappal később, az amerikai elnök beiktatásának napján születtek, szívesen kergetőznek a gyerekekkel.

– Sok városi gyerek nálunk lát először testközelből állatokat. Célunk, hogy látogatóink már pici kortól megszokják az állatok közelségét, megtanulják, miként kell okosan gondozni, etetni őket – mondja Lázin Anita, a Pancsi Farm vezetője s hozzáfűzte: -Nálunk az állatok természetes közegükben, szabadon élnek. Éppen ezért nem mindegy, hogy miként viselkedünk a közelükben, hogyan kell megközelíteni azokat. A gyerekek mielőtt lóra ülnek, lekefélik a pacikat, megtisztítják a patájukat, megtanulják, hogyan kell felnyergelni azokat. A lovaglás, az állatokkal való kapcsolat nem csupán kiváló sport, fegyelemre, felelősségre tanít, nagyszerű nevelési eszköz.

A Pancsi Farm folyamatosan új állatokat fogad be. Minden lakójának külön története van. Így például Barbit, a szürke pónit és Szélvihart, a mini lovat korábbi gazdája egy kocsihoz kötve tartotta egymás mellett. Mindössze egy-két lépést tudtak tenni. Nagyon ragaszkodnak egymáshoz. Eleinte nagyon féltek mindenkitől, valószínűleg bánthatták őket. Itt szabadon nyargalhatnak. Ám, ha a hátukon ülnek, akkor ma már nagyon kezesek. Meghálálják a sok szeretetet, törődést.

Főnix, a lassan négy éves virgonc csikó, nevét onnan kapta, hogy csoda, hogy életben maradt, s meggyógyult. Első napjait, anyjával, Makaccsal az üllői állatkórházban töltötte. Már mindenki lemondott róla, de Anita nem. Az orvosok segítségével három nap három éjszakán keresztül folyamatosan igyekezett talpra állítani, sétált vele, megfejte az anyját, szoptatta a kiscsikót, s szerencsére életben maradt, mint a hamvaiból újjáéledő szent főnix madár. Napjainkban már Anita lovagolja be.

Bundi kutya gazdái, egy idős házaspár, néhány nap különbséggel meghaltak. A kutyus nagyon hálás, hogy befogadták. Védelmezi a farmot, a gazdáit. A cicák isa farmhoz csatlakoztak, s jó barátságban vannak a kutyákkal. A felelős állattartás jegyében ivartalanítják őket.

A farm legújabb lakói a kismalacok. Korábban volt három vadmalac, de sajnos kettő megszökött. Most az itt maradt legkisebb, Gyuri vadmalac Borcsával, a gyorsan növő házi malaccal lakik együtt. A törpe nyuszikat a gyerekek mellett a felnőttek is szívesen simogatják, kényeztetik. A most még melegben tartott piciny kacsákat is szívesen fürdetik meg a gyerekek.

A kicsik itt megtanulják, hogyan kell bánni az állatokkal, mivel kell etetni őket. Nagyon fontos a jó minőségű takarmány. Előfordul, hogy csak távolról lehet például egészséges szénát hozatni. Jó dolguk van a Pancsi farm állatainak. A lovak mindig kapnak csemegeként répát, almát. Ha betegek az állatok, meleg gyógynövény teát készít nekik Anita. Természetesen folyamatosan ellenőrzi őket állatorvos. Ha új állat kerül a farmra, két hétig karanténban tartják, nehogy megfertőzzön másokat. Rendszeresen jön a kovács, hogy rendben legyenek a lovak patái.

Az iskolai szünetekben rendezett táborokban több idő jut a lovaglás mellett, akár angolul vagy németül is, olyan ismeretek elsajátítására, amelyek az állatok gondozására, a lovak felépítésére, fajtáira, történetére is kiterjed, természetesen játékos keretek között. Találós kérdések, rejtvények, rajzolás formájában ellenőrzik, hogy mennyit jegyeznek meg a gyerekek a tanultakból.

A gyerekek kedvence az itteni „játszótér”, a szénabála, amelyre ügyesen felmásznak, s szívesen ugrálnak rajta. A közelben jókat lehet kirándulni. Gyakran a lovakkal, lóháton indulnak nagy sétára, ilyenkor a kutyák és a kecskék követik őket.

– Tapasztalataink szerint az állatok közelsége még az emberi kapcsolatokra is pozitívan hat. A gyerekek között is gyakran szövődnek barátságok, de volt olyan család, ahol a szülők látható feszültséggel érkeztek, ám körbejárva a telepet, megsimogatva a kisgidákat, a pónikat, megnézve csemetéik lovaglását, felszabadultan, vidáman, kéz a kézben távoztak – mondta Lázin Anita, a Pancsi Farm vezetője.

Elérhetőségek: +3620 418 7091

Facebook: Pancsi Farm