Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.27
A Wiener Stadthalle rendezvényközpont alkalmazottainak egykori munkaruháiból készít fenntartható módon táskákat a "gabarage upcycling" nevű civil szervezet. A stílusos kiegészítőket bárki megvásárolhatja.

Több mint 600 kabátot és 100 mellényt, alkalmazottai egykori munkaruháit adományozta el a Wiener Stadthalle, Bécs legnagyobb rendezvényközpontja.

A 2015-ig hordott ruhák a “gabarage upcycling” nevű civil szervezet csapatához kerültek, ahol “inForm” néven divatos táskakollekció készült belőlük.

BILD zu OTS – Modisch und nachhaltig: Aus alter Dienstkleidung entstehen kunstvolle Taschen der Reihe inForm, Kooperation von Wiener Stadthalle und gabarage upcycling design

Ebben öt különböző modell található, minden táska száz százalékig kézzel készült. Az egészen apró retikülöktől a bevásárlótáskákon át a hátizsákokig több méretet is találunk, áruk 44 és 160 euró között mozog.

Minden táskát online meg lehet vásárolni a civil szervezet webshopjában.

A gabarage upcycling és a Wiener Stadthalle együttműködése 2016-ban kezdődött, többek között a rendezvényközponton lévő transzparensek is ennek köszönhetően születtek újjá táskákként és tolltartókként.

A civil szervezet célja a használt tárgyak élettartamának meghosszabbítsa azáltal, hogy új tárgyakat kreálnak belőlük.

Modisch und nachhaltig: Aus alter Dienstkleidung entstehen kunstvolle Taschen der Reihe inForm, Kooperation von Wiener Stadthalle und gabarage upcycling design

Ezeket olyan nehéz helyzetben lévő emberek készítik, akik valami miatt nehezen tudnak a munkaerőpiacon elhelyezkedni: krónikus betegek vagy testi fogyatékkal élők, migrációs háttérrel rendelkezdők, vagy hányattatott sorsú fiatalok.

Az alkalmazottak képzésben részesülnek és egy új szakmát is megtanulhatnak; lehet belőlük például asztalos, kereskedelmi ügyintéző vagy titkár/nő.

Képaláírás és copyright: © Moritz Scheer