Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.09

A magyarországi szálláshelyeken tavaly az összesített adatok alapján 8 millió vendég 22,7 millió vendégéjszakát töltött el az egy évvel korábbi 43 millió vendégéjszakával szemben; a vendégek 79 százaléka belföldi volt – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) riportjában kedden.

Az MTÜ jelentéséből kiderül: a belföldi vendégek száma 2020-ban az előző évi 73 százalékát, a külföldi vendégek száma a 2019. évi érték 22 százalékát tette ki.

Míg vidéken a belföldi vendégek voltak abszolút többségben, 87 százalékban, Budapesten a külföldiek vezettek, a vendégek 68 százalékát tették ki a teljes évet nézve – ismertették a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataira hivatkozva.

Ami a turisztikai térségeket illeti, a Balaton környéke volt a riport szerint a legnépszerűbb úti cél az év szinte minden hónapjában az ott eltöltött vendégéjszakák száma alapján.

Kivételt képezett ez alól április és december, amikor a legkevesebb turista tartózkodott az országban és a turisztikai térségek közül Budapest környéke megelőzte a Balatont.

A korlátozások feloldásával nyáron robbanásszerűen indult be a belföldi turizmus: a nyár kezdeti időszakában az emberek 53 százaléka vett részt belföldi utazáson, ez az arány az őszi időszakra 67 százalékra nőtt – jelentették a Századvég Politikai Iskola Alapítvány által végzett felmérésre hivatkozva.

A riport szerint tavaly márciusig úgy tűnt, 2020 lesz a legjobb év a magyar turizmus történetében, a koronavírus-járvány azonban márciustól 60 nap alatt derékba törte a magyar turizmust, és gyakorlatilag a nullára esett vissza a forgalom.

A kormány turizmust érintő támogatása 2020-ban összességében meghaladta a 800 milliárd forintot – idézték fel utalva arra, hogy ez európai szinten is kiemelkedő.

Az ágazatot az MTÜ szerint többek között az is segítette, hogy a kormány tavaly áprilisban a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként adható éves összegét piaci munkáltatók esetén 450 ezer forintról 800 ezer forintra, költségvetési szervek esetén 250 ezer forintról 400 ezer forintra emelte.