Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.01

Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat, a járványügyi intézkedés pénteken lép életbe – jelentette be Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Csehország eddig a más országok kockázatosságát az úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte, amelyben minden szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg.

Eddig az európai országok többsége a piros színű sávban volt, ami magas kockázatnak felelt meg. Pénteken bevezetik az Európai Unió által előírt nagyon magas kockázati sávot is, amely sötét pirossal lesz jelölve.

Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő piros sávban marad – derül ki a cseh külügyminisztérium közleményéből.

Az ebbe a kockázati sávba tartozó személyek csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba. Új követelmény ezen személyek iránt péntektől, hogy a beutazást követő öt napon belül immár Csehországban PCR-tesztnek kell alávetniük magukat.

A cseh külügy szerint ebbe a csoportba összesen 19 ország fog tartozni, Magyarországon kívül például még Németország, Lengyelország, Ausztria, Franciaország, Románia és Olaszország.

A nagyon magas kockázattal rendelkező országok állampolgárai csak negatív PCR-teszttel érkezhetnek Csehországba, ahol azonnal karanténba kell vonulniuk. Öt nap elteltével új PCR-tesztet kell készíteniük, s ha az negatív eredményt hoz, a karantén megszűnik. Az érintett személyeknek azonban további öt napig kötelező lesz legalább FFP2 színtű légzésvédőt hordaniuk. Ebbe a legkockázatosabb sávba többek között Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Írország fog tartozni.

A narancssárga, közepesen kockázatos országok polgárainak kötelező lesz a 48 óránál nem régibb negatív antigén- vagy PCR-teszt felmutatása a határon. Ebbe a kategóriába egyebek között Finnország, Izland, Görögország és Norvégia fog tartozni.

A Csehországon átutazókra mindez továbbra sem vonatkozik majd, de az eddigi 24 óra helyett 12 óra alatt kell majd átutazniuk az országon. Kivételek érvényesek a határ menti ingázókra is.

A legalacsonyabb kockázatú zöld sávba sorolt országok – például a Vatikán, Új Zéland, Thaiföld vagy Szingapúr – polgárai feltételek nélkül érkezhetnek Csehországba.

A cseh kormány már múlt szombattól korlátozta a külföldiek beutazását. A külföldiek csak rendkívül indokolt esetekben léphetnek be Csehországba. Kivételt ez alól a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldi állampolgárok kaptak. (MTI)