Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.13
Minden országban más a helyzet.

Izraelben a zárlat mellett is rendkívül magas a fertőzöttek száma. Az oltási kampányával világelső de közel kétmillió beoltottal a lakosság arányában továbbra is magasan világelső az oltási kampányát gőzerővel folytató Izrael – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja

A fertőzés gyors terjedésében szerepet játszik a brit mutáció izraeli terjedése, amely az új esetek mintegy negyedéért lehet felelős. Továbbra is az ultraortodox településeken mérik a legmagasabb járványügyi adatokat, ahol az országos zárlat előírásainak ellenére tovább működik az oktatási intézmények egy része.
A múlt pénteken szigorított zárlat kezdődött, amelyben csak létfontosságú munkahelyeikre tartva, illetve az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak felkeresésére hagyhatják el otthonaikat az ország polgárai.

Az oltási kampányban ezen a héten részben már a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisát adják be három hét elteltével az először december végén beoltottaknak.

Hollandiában három héttel meghosszabbítják a korlátozásokat, február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek. Fontolóra veszik a kijárási tilalom bevezetését is, hogy még jobban csökkenjen a járvány terjedése. Ettől eddig a holland kormány elzárkózott, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan korlátozná az állampolgárok szabadságjogait.

A szabályok értelmében a külföldről visszatérő állampolgároknak vagy az országba látogatóknak érkezéskor negatív tesztet kell felmutatniuk, továbbá 10 napra karanténba kell vonulniuk.
Az oltási program január 6-án kezdődött el Hollandiában, eddig mintegy 44 ezer embert oltottak be.

A szomszédos Belgiumban a legfrissebb kimutatások szerint 27 százalékkal nőtt az új fertőzöttek napi átlaga, a kórházi felvételek száma viszont 10 százalékkal csökkent egy hét alatt. Az országban jövő héttől kezdve a Pfizer/BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett vakcina mellett az egészségügyi hatóságok elkezdik a Moderna vállalat oltóanyagának használatát is.

Janez Jansa szlovén kormányfő ismertette hazája nemzeti oltási tervét, amely szerint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után januárban először a 80, majd a 70 évnél idősebb állampolgárokat oltják be koronavírus ellen.

A hónap végéig 245 ezer ampullányi oltóanyag érkezik a Pfizer-BioNTech-vakcinájából, ugyanakkor ebből 110 ezer vakcinát második oltásként kell beadni, február 1-jéig a Moderna vakcinájából 9200 adag érkezik az országba, amivel mozgásképtelen betegeket oltanak be.

Azok, akik már átestek a fertőzésen, hat hónapig nem kaphatnak oltást.
Szlovéniábanaz év végéig 2,27 millió adagnyi vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a kétmilliós országban.
A horvát válságstáb január végéig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat, január 18-án viszont visszatérhetnek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba járó és az érettségi előtt álló diákok. A felső tagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára online oktatást rendeltek el.

Spanyolországban a jövő héten elkezdik beadni a második dózist a védőoltásokból az idősotthonokban. Spanyolország megkapta az első szállítmányt, 35 700 adagot a Moderna gyógyszeripari vállalat vakcinájából. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban eddig több mint 488 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, egy nap alatt számuk 82 ezerrel emelkedett.

A legkedvezőbb a járványügyi helyzet a Kanári-szigeteken, ahol 151 fertőzött jut százezer emberre. A kórházak leterheltsége Covid-betegekkel átlagosan 14 százalékos, az intenzív osztályoké pedig 27 százalékos, de néhány tartományban, Katalóniában, Valenciában és La Riojában az intenzív terápiára szorulók aránya meghaladja a negyven százalékot.

A koronavírus elleni oltóanyagok közül kedden Magyarországra is érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinákról azt mondta: hatóanyaguk lényegében ugyanaz, egyéb összetevőikben, a konzerváló, stabilizáló szerekben különböznek.

Ez az oka, hogy a Pfizer érzékenyebb, a Moderna viszont valamivel ellenállóbb, utóbbi csak mínusz 20 Celsius-fokos hűtést igényel. Másik különbség, hogy a Pfizer oltását három, a Modernáét négy után kell megismételni. Ugyanakkor mindkettő a második oltás után körülbelül egy héttel ad védelmet.
Ausztriában magasabb fordulatszámra kapcsoltak az oltási kampányban, 53 000 ember kapta meg eddig a koronavírus elleni első védőoltást.

Mióta a tartományok a kezükbe kapták a szervezést és a lebonyolítást, országszerte magasabb fokozatra kapcsolt az oltási kampány. Ezt segíti, hogy már a Moderna vakcinájának első szállítmánya is megérkezett az országba. Felgyorsították az elektronikus oltási könyv informatikai hátterének kiépítését is.

Miért tart tovább a tüdőgyulladás?

A tipikusnál tovább tart a koronavírus okozta tüdőgyulladás, más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó – vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói.

Ahelyett, hogy gyorsan, órákon belül megfertőzné a tüdő nagy területeit, ahogyan azt a baktériumok vagy vírusok, mint például az influenzavírus teszi, az új típusú koronavírus a tüdő számos kicsiny területén telepszik meg, “elrabolja” a tüdő saját immunsejtjeit és felhasználja őket a tüdőben való elterjedésre napokon vagy heteken keresztül – írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Lassan megszállva a tüdőt, a fertőzés károsodást hagy hátra, folyamatosan lázat, alacsony vérnyomást okoz, károsítja a vesét, az agyat, a szívet és a beteg más szerveit.
Részletes elemzésük alapján a kutatók azonosították a kritikus célpontokat az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére és a károsodások enyhítésére.

Ezek a célpontok az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A makrofágokat, amelyek feladata általában a tüdő védelme, megfertőzheti az új koronavírus és így hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez a tüdőben.
A kutatók azt is kimutatták, hogy a Covid-19 miatt lélegeztetőgépre került betegek körében a halálozás alacsonyabb, mint a hagyományos tüdőgyulladás esetében lélegeztetőgépre kerültek esetében.


Ismét 1200 felett a nagy-britanniai halálozások száma, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) londoni orvosigazgatója szerint ugyanakkor az ország a második világháború óta nem élt át a mostanihoz fogható súlyosságú közegészségügyi válságot.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy a négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportból február 15-ig mindenki megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.
E terv alapján a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.


Németországban először mutatták ki a koronavírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 jelű mutánsát. Egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál diagnosztizálták elsőként ezt a vírusváltozatot, öt további személy esetében pedig még folyamatban van a tesztvizsgálat értékelése.
A koronavírus Nagy-Britanniából származó mutánsát Németországban szintén Baden-Württemberg tartományban diagnosztizálták elsőként.


Újabb szigorításokat fontolgat a francia kormány. Miután a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata már legalább három francia városban megjelent, a kormány elővigyázatosságból újabb szigorításokat fontolgat az oltási program felgyorsítása mellett.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti.
Országos szinten jelenleg csak az idősotthonok lakói és az 50 évnél idősebb egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók kérhetik az oltást.


Romániában újabb 30 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Péntek délutántól kezdődik azoknak az előjegyzése, akik a kampány második szakaszában kaphatják meg a védőoltást. Az oltásra az interneten vagy telefonon lehet feliratkozni.

Egy személy tíz hozzátartozóját is felírathatja. Az elmúlt hetekben 134 ezren (egészségügyi dolgozók, valamint a szociális központok dolgozói és ellátottai) kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. A beoltottak közül 468 személynél jelentkeztek nem kívánt mellékhatások. (Az összeállítás az MTI hírei alapján történt.)