Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.12

A Covid-19 pandémia egyik legnagyobb kihívása, hogy minden beteget megfelelően el lehessen látni miközben az egészségügyi rendszer is megőrzi működőképességét.

Ebben a kiélezett helyzetben jelent nagy segítséget az a Covid-kalkulátor, amelyet a bécsi orvosi egyetem, a MedUni Wien kutatói a Klinik Favoritennel, az Innsbrucki Orvosi Egyetemmel, a linzi Johannes Kepler Egyetemmel és a stockholmi Karolinska Intézettel közösen fejlesztettek ki.

A szabadon hozzáférhető ACCP-Tool jelentősége, hogy olyan paraméterek kellenek hozzá, amelyek egy beteg kórházi tartózkodása során amúgy is rendelkezésre állnak.

Ilyen a gyulladásos betegségeket mutató c-reaktív protein (CRP), a veseműködést jelző kreatinin és a trombocitaszám.

A kalkulátorban ezeknek az értékét kell megadni a kórházi tartózkodás első négy napján, valamint a beteg életkorát és a felvételkor mért testhőmérsékletét – függetlenül attól, hogy a tünetek mióta állnak fenn.

A kalkulátor alapját jelentő matematikai modell ezekből vezeti le a betegség várható lefolyását és nagy biztonsággal azonosítja azokat a betegeket, akiknél enyhe lesz a fertőzés lefolyása és nem várható az állapotuk hirtelen rosszabbodása a kórházi tartózkodás 7-10. napja között.

Így őket sokkal hamarabb haza lehet engedni, nem kell megvárni ezt a kritikusnak számító időszakot. Az így felszabaduló erőforrásokat pedig újabb betegek ellátására lehet fordítani.

Az ACCP-Tool kifejlesztéséhez három Covid-központ 441 betegének az adatait használták fel, majd a kész kalkulátort három további független intézmény 553 betegének adataival hitelesítették.

A Covid-kalkulátor kifejlesztése a MedUniWien ACOVACT-tanulmányának a része, amely az Osztrák Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium, a Bécsi Polgármester Orvosi-Tudományos Alapja és az Osztrák Tudományos Alap anyagi támogatásával valamint az Innsbrucki Orvosi Egyetem 2-es számú Belgyógyászati Klinikája részvételével valósult meg.

A MedUni Wien kutatócsoportját Alice Assinger, a MedUni Wien Fiziológiai és Farmakológiai Központjának Érbiológiai és Trombóziskutatási Intézetének munkatársa vezette.

A kalkulátor alapját jelentő matematikai modellt Stefan Heber a MedUni Wien Fiziológiai Intézetének munkatársa dolgozta ki. (WH Digital GmbH / Bécs Város Külképviseleti Irodája)

A kalkulátor itt érhető el: http://www.viennaplateletlab.at/covidprediction

Képaláírás és copyright:

A MedUni Wienen több kutatási projekt is zajlik © MedUni Wien