Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.11
A Covid-járvány sem akadályozta a nemzetközi filmgyártás folytatását Máltán. A korlátozások ellenére az ipar mintegy 32 millió eurót hozott az országnak.

Johann Grech filmbiztos szerint a Jurassic World amerikai produkciója, a kanadai-máltai Baked Alaska és a brit Jet Ski produkció, mellett számos amerikai, német, finn, spanyol és olasz film gyártása folytatódott az elmúlt évben.

A következő hónapokban megkezdődik egy Apple televíziós sorozat gyártása is, valamint egy másik német produkció, amelyet sorban már harmadik éve a Máltai Filmstúdióban forgatnak.

A filmbiztos elmondta, hogy az elmúlt nyolc hónap alatt Málta mintegy 11 produkciót vonzott a szigetekre, és már jelenleg is további kettő van kilátásban a 2021-es évre.

A filmforgatások 2020-ban a világjárvány ellenére 32 millió eurót eredményeztek a máltai gazdaság számára. Maximális együttműködés alakult ki az egészségügyi hatóságokkal a produkciókhoz szükséges protokollok biztosítása érdekében, és ez lehetővé tette az ágazat továbbműködését.

A máltai filmstúdióba tett látogatása során Clayton Bartolo idegenforgalmi miniszter bejelentett egy a Máltai Filmstúdiót érintő beruházási projektet, amelyet a Tervezési Hatóság már jóváhagyott, és amelynek becsült értéke 35 millió euró.

Elmondta, hogy a stúdiót érintő munkák elsődlegesen a hangszínpadok és a hangtechnikai rendszer korszerűsítésére és fejlesztésére vonatkoznak. Hozzátette, hogy az új hangtechnika még több neves produkciós irodát és forgatást fog Máltára vonzani, és ez több máltai és gozói számára teszi lehetővé, hogy a filmiparban folytassa pályafutását.

A filmipar kulcsfontosságú a máltai idegenforgalom szempontjából is, mivel minőségi turistákat vonz az országba.

Az elmúlt három évben az ágazat mintegy 82 millió euró bevétellel járult hozzá az ország gazdaságához. (Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary)