Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.12.30
Az osztrák fővárosban a 70-es évek óta mérik a levegőminőséget. 2020-ban olyan tiszta volt a város levegője, mint még soha, pedig már 2019-ben is nagyon jó eredményt értek el.

Akkor a légszennyezettség a város összes mérőpontján az EU-s határértékek alatt maradt. Bécs számos intézkedéssel érte el azt, ami tíz éve még elképzelhetetlen volt.

„Sokkal tisztább levegőt lélegezhetnek be a gyerekeink, mint mi gyerekkorunkban” – mondta Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok..

Ezzel az osztrák főváros folytatni tudta a 2019-es t trendet, amikor a légszennyezettség a város összes mérőpontján az uniós határértékek alatt maradt.

Ez tíz éve még elképzelhetetlennek tűnt ugyan, azóta azonban Bécs számos intézkedést vezetett be, hogy javuljon a város levegőjének minősége.

Folyamatosan fejlesztik a tömegközlekedési hálózatot, bevezették az éves bérletet, amelynek köszönhetően a bécsiek napi 1 euróért utazhatnak a buszokon, villamosokon és metrón, alacsony károsanyag-kibocsátású járművekre térnek át és támogatják az e-mobilitást.

Szintén hozzájárulnak a légszennyezettség csökkentéséhez az olyan klímavédelmi intézkedések, mint a lakóépületek energiahatékonyságot növelő felújítása, a nagy építkezések környezetszennyezésének csökkentése, a távfűtés kiterjesztése vagy a közterületek hatékony síkosságmentesítése.

Azt, hogy a pandémia miatt többször is elrendelt kijárási tilalom pontosan mennyiben járult hozzá a kiváló 2020-as levegőminőséghez, már nehezebb számszerűsíteni, mivel a káros anyagok jelenlétét a levegőben az időjárás és egyéb környezeti tényezők is jelentősen befolyásolják.

Éves szinten a kijárási tilalomnak köszönhetően nemcsak a szálló por mennyisége csökkent az osztrák főváros levegőjében, hanem a nitrogén-dioxidé is összesen mintegy 10 százalékkal. Bécs ezzel folytatni tudta az évek óta tartó csökkenő trendet. (Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Képaláírás és copyright:

Zöld oázis a bécsi Phorusgasséban © Christian Fürthner / PID