Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.12.25

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által életre hívott Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) elindította globális programját, amely a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpia és az azt követő ötkarikás játékok doppingmintáinak hosszú távú tárolását és újbóli ellenőrzését szolgálja.

Az ITA sajtószolgálatának közlése szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) teljes támogatását élvező projekt keretében a mintákat egy speciális létesítményben tárolják, s a szolgáltatásokhoz hozzáférhetnek az ügynökség jelenlegi és jövőbeni partnerei is.

Az ITA megjegyezte, hogy a korábbi mintaellenőrzési programok esetében számos szabálysértést találtak. A hosszú távú mintatárolás az elmúlt évtizedben az egyik leghatékonyabb stratégiai eszközzé vált a tiszta sportolók védelmében és a dopping elleni küzdelemben.

A doppingmintákat a WADA-kódex előírásainak megfelelően a gyűjtéstől számított 10 évig lehet tárolni és ha szükséges, újravizsgálni. A reanalízis révén – amellyel utóbb számos korábbi doppingvétkes bukott már meg a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpikonok közül – mód nyílik a korábban fel nem fedezett tiltott anyagok kimutatására a leleplezési technikák fejlődésének köszönhetően.

Az ITA bejelentése szerint már megnyílt egy rendkívül biztonságos tároló, amely készen áll a minták fogadására. Valamennyi nyári sportági világszövetséget és a nemzeti doppingellenes ügynökségeket arra ösztönzik, hogy itt tárolják a gyűjtött mintákat, már a tokiói játékok előtt is. (MTI)