Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.12.23
Nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyét a Filharmónia Magyarország 2021. szeptember 12-19. között rendezi Budapesten, a Zeneakadémián. A rangos zenei megmérettetésre 2021. április 15.-ig jelentkezhetnek a tehetséges fiatal zongoristák.

Magyarország legjelentősebb komolyzenei koncertszervezője, a Filharmónia Magyarország a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve szervezi a versenyt, mely alapító tagja a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny az Alink-Argerich Foundation tagja, a hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb versenyei közé tartozik, melynek hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Első alkalommal Fischer Annie volt a verseny győztese.

Az immáron 15. alkalommal megrendezésre kerülő verseny előválogatójához a fiatal muzsikusok 2021. április 15-ig adhatják le jelentkezési anyagaikat a filharmonia.hu oldalon.

A versenynek a Zeneakadémia ad otthont. Magyarország zenei életének egyik legjelentősebb helyszínén a versenyzők rangos nemzetközi zsűri előtt bizonyíthatják tehetségüket. Olyan világsztárokat köszönthetünk a zsűri tagok között, mint Olga Kern vagy Vásáry Tamás.

Olga Kern, pianist, photographed by Chris Lee at Steinway Hall, 12/9/13.

A díjat nyert versenyzőknek a fellépési lehetőségek mellett pénzjutalom is jár, a fődíj 30 000 euró.

A 2021-es verseny repertoárjában kötelező és szabadon választott darabok is lesznek, lehetővé téve a versenyzőknek saját zenei világuk megmutatását is. Liszt Ferenc munkásságának ikonikus művei alkotják a versenyanyag gerincét, de átiratok is helyet kaptak a programban.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész 2021-ben lenne 100 éves, előtte tisztelegve a versenyanyagban Liszt műre reflektáló Cziffra átirat is helyet kapott, valamint a Saint-Saёns-évforduló aktualitása kapcsán olyan darab is, ami Liszt Ferenc átiratában készült a francia zeneszerző művére.

Újdonság, hogy az európai zenei kultúra stílusismeretéhez elengedhetetlenül szükséges Bach és Haydn művek is bekerültek az előválogató anyagába.

A tehetséges fiatal zongoristákat a Filharmónia arra biztatja, hogy jelentkezzenek, mutassák meg tehetségüket ezen a rangos nemzetközi versenyen.

További információ a www.filharmonia.hu és a lisztcompetition.hu weboldalon.