Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.26
Egy észak-lengyelországi nyérctelepen is felbukkant a koronavírus, a Lengyelországban kimutatott első nyolc esetről a Gdanski Orvostudományi Egyetem kutatói számoltak be.

A közlemény szerint az észak-lengyelországi Pomerániai vajdaság területén működő egyik nyércfarmon összesen 91 állaton végzett vizsgálat eredményei arra engednek következtetni, hogy a SARS-CoV-2 vírus esetében lehetséges a nyércek ember általi megfertőzése.

Ez az első eset, hogy Lengyelországban kimutatták a vírust tenyésztett állatoknál.

Korábban több külföldi laboratóriumban végzett kísérletek is bizonyították, hogy például a hörcsögök, nyulak, denevérek, makákók megfertőződhetnek ezzel a koronavírus-fajtával.

A gdanski tudósok leszögezték: vizsgálatuk eredményei megerősítik, hogy az állattenyésztésben szükség van a biológiai biztonsági szabályok szigorítására.

A SARS-CoV-2 vírust korábban többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken azonosították.

Korábbi információkkal ellentétben a hivatalos vizsgálat nem igazolta az észak-lengyelországi nyércek új koronavírus-fertőzöttségét – közölte csütörtökön Grzegorz Puda lengyel mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető azután rendelte el az állatorvosi hatóság vizsgálatát, hogy hétfőn a Gdanski Orvostudományi Egyetem bejelentése szerint az egyetem kutatói a SARS-CoV-2 vírus első nyolc lengyelországi fertőzését állapították meg nyércek között a Pomerániai vajdaság területén működő egyik farmon.

A mezőgazdasági miniszter aláhúzta: csak a hivatalos állatorvosi laboratórium vizsgálata fogadható el hitelesnek.


A gdanski kutatókétól eltérő eredményre jutó állatorvosi intézet igazgatója közölte: nem erősítették meg “a média által korábban ismertetett kutatások eredményét”.4

A lengyelországi nyérctelepeken jelenleg nincs koronavírus – szögezte le az igazgató, hozzátéve: mindazonáltal a szóban forgó pomerániai farmon “az utóbbi napokban fennálló helyzet miatt” folyamatosan ellenőrzik a nyércállományt.

A SARS-CoV-2 vírust korábban többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken azonosították.
Lengyelországban közel 900 nyércfarm működik, amelyek 8-10 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.