Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.22
A Walesből származó Richard Burton életét és gazdag színészi pályafutását bemutató kiállítás nyílt szombaton a cardiffi Nemzeti Múzeumban.

A Becoming Richard Burton című kiállítás bemutatja, hogyan vált a színpad és a filmvászon nemzetközi sztárjává a Dél-Walesben, egy szénbányász fiaként felnőtt Richard Burton.

Burton világszerte elismert filmsztár volt, ugyanakkor családos ember is, a könyvek szerelmese, és szédületes tempójú életmódja mellett is egy kicsit mindig walesinek érezte magát.

Mint Sally Burton, a színész özvegye elmondta: akadnak, akiknek emlékezetében Burton két Elizabeth Taylorral kötött házassága vagy excentikus túlzásai maradtak meg.

Meg is érti – jegyezte meg -, hogy az olyan látványos tárgyi emlékek, mint az 1963-ban a Kleopátra forgatásán Burton és Taylor által viselt jelmezek, vagy Burtonnek a Kémek a Sasfészekben című 1968-ban forgatott háborús filmben hordott jelmeze, nagyon érdeklik a látogatókat.

A kiállításon viszont számos olyan tárgy szintén látható, amit először mutatnak be a nyilvánosság előtt, többek gyermekkori naplója, amiből kiderül, hogy az ifjú Burton hogyan élt a második világháború alatt.

A napló 1940. február 6-án kezdődik, és angoltanáráról is ír benne, aki korán felismerte színészi tehetségét, és támogatta. Az eredetileg Richard Jenkins néven született színész később tanára iránti tiszteletből vette fel a Burton nevet.

Az ingyenesen látogatható tárlat az Amgueddfa Cymru – Walesi Nemzeti Múzeum és a Swansea Egyetem együttműködése révén jött létre. A tárgyak zömét az egyetem Richard Burton Archívuma és a színész özvegye adta kölcsön.

A kiállítás digitális változata a múzeum honlapján tekinthető meg, így a dokumentumokat, fényképeket azok is láthatják, akik a pandémia miatt most nem tudnák személyesen felkeresni a tárlatot.

“Richard Burton egy nemzeti ikon volt és marad” – mondta el a múzeum igazgatója, David Anderson. “Ez az első kiállítás, amely egész életét áttekinti, és elmeséli, hogy egy szegény környezetből indult dél-walesi fiú miként vált napjaink leghíresebb walesi férfiává” – fogalmazott.

A kiállítás megnyitását egy korábbi időpontra tervezték, de a pandémia miatt végül novemberre halasztották. A tárlat 2021. április 11-ig látogatható.

Anderson hangsúlyozta, hogy a múzeumok és galériák fontos szerepet töltenek be az ország jóléte szempontjából, és mint hozzáfűzte: büszke arra, hogy az Amgueddfa Cymru a pandémia idején, ilyen nehéz körülmények között is képes volt létrehozni ezt a kiállítást. (MTI)