Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.21
A Tátrai jégtemplom ismét megnyitja kapuit, az idei látványosságot a Szentpétervári Krisztus feltámadása Templom inspirálta. A jéggyönyörűséget a Tarajka látogatói Magas Tátrában november 20-ától, péntektől csodálhatják.

A Tátrai jégtemplom felavatása már hagyományosan idén is a Magas Tátra téli turistaszezonja megnyitásával kapcsolódik össze. Erről a Szlovák Turisztikai Képviselet adott tájékoztatót.

Már a nyolcadik éve nyílik meg a Tátrai jégtemplom a Magas Tátrában. Szerzője a Szlovák Adam Bakoš, építésében cseh és szlovák szobrászok segítették. A 12 méter magas építményhez összesen 1880 darab jégtömböt használtak fel, ez összesen 225 tonna.

„Egy gyönyörű homlokzat másolatát alakítottuk ki, melyen a templom hat főtornya dominál, a Tátrai jégtemplomban premiert élvező anyagokkal kiemelve. Az építkezésen összesen 18 szobrász és 12 segéd működött közre“ – mondta Adam Bakoš. Az egész jégtemplom egy 25 méter átmérőjű kupolában van.

A kupolák elkészítését Mia Bujňáková és Peter Klíma oldottak meg. „A kupolák pompáját és alaktisztaságát intenzív mérlegelés után korszerű technológiák és kézműves munkák kombinációjával döntöttük el kialakítani.

Mind a nyolc kupola testét körökkel és bordákkal összekötött külön konstrukciókként találtuk ki. Az egyes részeket ezután polikarbonátból vágtuk ki vízsugár segítségével Eperjesben“ – számolt be az építésről Mia Bujňáková.

A biztonság növeléséhez a szervezőknek több módosítást kellett elvégezniük, a látogatási időt is korlátozzák. Az elővigyázatosságra kérte a látogatókat Lukáš Brodanský, a Magas Tátra központ menedzsere.

Fotó: Bódi Ágnes

A kupolát, amely Tarajkán a jégművészetet rejtegeti, siklóvasúttal lehet megközelíteni Ótátrafüredből, vagy gyalogosan egy turistaútvonalon.

A Nagytemplom naponta 9.00 és 16.00 óra között tart nyitva, a fő turistaszezon és karácsonyi ünnepek során a nyitva tartás idejét még meghosszabbítják. A jégtemplomba való belépés a látogatók számára ismét ingyenes.

Lucia Blašková, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Szervezetének igazgatónője arról is tájékoztatott, hogy a Tátrai Jégtemplom megnyitása egyben a téli szezoné is. Készülnek is, a turistákat a téli öröm élvezésére invitálják, síelésre a tátrai lejtőkön, kötélpálya-kirándulásokra, sí-futásra vagy kültéri korcsolyapályákra, téli turisztikára.

Így épült tavaly a jégtemplom
Fotó: Bódi Ágnes

„A szállodák és szálláshelyek már fogadják az üdülési foglalásokat, többségük számol a szállás árába beleszámított sí-jeggyel, jelenleg az üdüléseket first minute kedvezményekkel lehet megszerezni.

Ugyanúgy a vállalkozók felkészültek a turisták biztonságos üdülésére minden higiéniai szabványok és intézkedések betartása mellett, és a hotelek mellett az éttermek, bisztrók és büfék, illetve különböző attrakciók is. Hisszük, hogy a legközelebbi hetek további pozitív híreket hoznak és a téli szezon Magas Tátrában” – mondta az igazgatónő.