Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.19

A hulladék mennyiségének csökkentése és a környezet védelmének érdekében Bécs Városa szeptember végén akciót indított a kidobandó tárgyak megjavításáért.

A város honlapjáról egy javítási kupont tudnak letölteni a bécsi polgárok, amit különböző szolgáltatóknál lehet beváltani, a városvezetés pedig finanszírozza a javítási költségek 50 százalékát, maximum 100 euróig.

Ha a javítás nem térülne meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig.

Az akció már a kezdetekkor nagyon sikeresnek bizonyult. A bécsiek eddig összesen négyezer tárgyat javíttattak meg, ebből 67%-ot (2955 darabot) elektromos készülékek és elektronikai cikkek tesznek ki, főként laptopok és mobiltelefonok.

A javításra szánt tárgyak többsége ezenkívűl bútor, cipő, ruhadarab és bicikli volt. Az, hogy ezeket a termékeket a lakosok nem dobták ki és nem vettek újat belőlük, a város számításai szerint körülbelül száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalenssel gyenértékű.

A három évig tartó program, amire a főváros összesen 1,6 millió eurót szán, a javításban résztvevő vállalkozások forgalmát is fellendíti.

Képaláírás és copyright:

© Regina Hügli