Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.12

Mintegy 400 filmes és 100 fotós pályázat érkezett a Faludi Filmszemlére, amelyet idén online rendeznek november 18. és 21. között.

Ebben az évben a Faludi Filmszemle YouTube-csatornáján keresztül nézhetik meg az érdeklődők a versenyprogram alkotásait és a Kitekintő szekcióba beválogatott filmeket – olvasható tájékoztatójukban.

A filmes pályázatra idén 40 országból 368 alkotás érkezett, a pályázók egyharmada elsőfilmes alkotó. A filmes kategóriák győzteseiről a Pavel Lungin (a filmes zsűri elnöke) orosz filmrendező, Radu Jude román filmrendező, Nagy Dénes forgatókönyvíró és Lázár Kovács Ákos alkotta zsűri dönt majd.

Különdíjban részesül a legjobb elsőfilmes rendezés, emellett a nemzetközi ökumenikus zsűri, valamint a középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri is győztest hirdet a fesztivál online díjátadóján, november 21-én.

A huszonhárom évvel ezelőtt útjának indult filmszakmai rendezvényhez tizenegyedik éve fotópályázat is kapcsolódik.

Ebben az évben 63 önálló fotó és 37 sorozat érkezett a pályázóktól. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokból november 20-án a Horánszky utcai Párbeszéd Házában nyílik kiállítás.

A kategória zsűrijét Haris László fotóművész (zsűrielnök), Gábor Enikő fotóművész-képzőművész és Szamódy Zsolt Olaf fotóművész alkotják. A zsűri az önálló művek és a sorozatok legjobbjait is díjazza.

A tavaly útjára indított videós sorozat folytatásaként idén olyan alkotók beszélnek a fesztivállal kapcsolatos élményeikről, akik korábban egy vagy több alkalommal már neveztek a fesztiválra.

A Madarász Isti, Csuja László, Visky Ábel és Dombrovszky Linda által megosztott történetek a filmszemle YouTube-csatornáján, valamint Facebook-oldalán tekinthetők meg.

A fesztivál ideje alatt a vetítéseken kívül a filmszakma aktuális kérdéseivel foglalkozó beszélgetések is lesznek online. A részletek a faludiakademia.hu oldalon érhetők el.