Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.10
Eddig közel egymillió járat esett ki az idén a járványvédelmi korlátozások miatt a németországi polgári légiforgalomból az Európai Unió légügyi hatósága, az Eurocontrol keddi jelentése szerint.

Az idén március elseje óta a múlt héttel bezárólag a tavalyi azonos időszakhoz képest 980 ezerrel, 65 százalékkal kevesebb repülőjárat közlekedett a polgári utas- és teherforgalomban Németországban.

A szállított utasok száma pedig 152 millióval, 83 százalékkal volt alacsonyabb.

A legnagyobb mértékű forgalomcsökkenés az április közepi héten következett be, amikor 89 százalékkal kevesebb repülőjárat közlekedett, mint egy évvel korábban. Az elmaradás az egy évvel korábbihoz képest áprilistól augusztusig folyamatosan mérséklődött és augusztus első hete óta 50 és 60 százalék körül ingadozik.

Az elmúlt héten a legnagyobb németországi repülőtér, a frankfurti napi átlagban 468 járatot kezelt, 62 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

A második legnagyobb reptér, a müncheni pedig 305 járatot kezelt naponta, 69 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A lipcse-hallei repülőtér kivételével az összes német repülőtér forgalma nagyjából ehhez hasonló arányban marad el az egy évvel korábbitól.

A Lipcse-Halle repülőtér napi átlagban 174 járatnyi múlt heti forgalma mindössze 13 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ez annak köszönhető, hogy a lipcsei reptér a DHL Express cargo társaság bázisa, a társaság pedig az elmúlt héten napi 115 járatot bonyolított le, a tavalyinál 15 százalékkal többet.

Németországban a Lufthansa indította toronymagasan a legtöbb járatot az elmúlt héten, 383-at, ami 68 százalékkal marad el a tavalyitól. A második legtöbb járat a DHL Express cargo társaságé volt az elmúlt héten, a harmadik a rangsorban pedig az Eurowings lett 108 járattal, 80 százalékkal kevesebbel az egy évvel korábbinál.

Németországban belföldi forgalomban napi 432 járat közlekedett a november 2-8-i héten, 50 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Nagy-britanniai viszonylatban az egy évvel korábbihoz képest 65 százalékkal napi 131-re, spanyol viszonylatban 70 százalékkal 120-ra, olaszországi viszonylatban pedig 68 százalékkal napi 110-re csökkent a légi járatok száma az elmúlt héten az egy évvel korábbihoz képest. (Eurocontrol)
https://www.eurocontrol.int/publication/covid-19-impact-eurocontrol-member-states-germany