Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.08
Alto Adige (Dél-Tirol) járványveszélyes térségnek számít, ezért hétfőtől a tartomány lezárja határait, és egész napos kijárási tilalom lép életbe - jelentette be Arno Kompatscher, az autonóm olaszországi tartomány elnöke.

Arno Kompatscher önállóan rendelkezett a valamivel több mint egymillió lakosú tartomány lezárásáról. A kormány korábban sárgának, vagyis mérsékelten veszélyesként osztályozta Alto Adigét. “Súlyosbodott a helyzet” – magyarázta az intézkedését a régió kormányzója.

Így ötre emelkedett az úgynevezett vörös zónához, vagyis a járványterjedés miatt magas veszélyességi fokozatba tartozó olaszországi régiók száma.

Alto Adige előtt a római kormány péntektől Lombardia, Piemont, Valle d’Aosta és Calabria tartományt sorolta ebbe a kategóriába a következő két hétre.

Alto Adige kormányzója azzal indokolta döntését, hogy a régióban huszonhat százalékra emelkedett a naponta végzett víruszteszteken kiszűrt fertőzöttek aránya.

A tartomány kórházaiban az intenzív osztályok telítettsége túllépte az ötven százalékot. Hozzátette, négyszázan vannak kórházban, és nincsen számukra elegendő orvos és ápoló. Kezdőket vettek fel, és visszahívták a nyugdíjban levő egészségügyi személyzetet – mondta el.

A vörös zónához tartozás azt jelenti, hogy a tartományba kizárólag munkavégzés vagy más nyomós indok miatt lehet belépni vagy onnan távozni.

Egész napos kijárási korlátozás lép életbe: a lakhelyet csakis munkavégzés, iskolába járás miatt lehet elhagyni. Leáll a vendéglátás és a kereskedelem is, kivételt egyedül az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket áruló üzletek jelentenek. Az oktatás az általános iskola hatodik évéig tanteremben folytatódik, a nagyobb tanulók online-ra állnak át.

A római egészségügyi tárca vasárnap esti adatai szerint egy nap alatt több mint 32 ezer új beteget szűrtek a korábbi több mint 39 ezer után, de majdnem negyvenezerrel kevesebb teszteléssel, egy nap alatt 331 beteg halt meg.

Kórházban majdnem 30 ezren vannak, intenzíven 2749-en. Február óta 935 104 fertőzöttek szűrtek, a halottak száma elérte a 41 394-t.

A vörös zónához tartozó Milánóban ez volt az első hétvége az egész napos kijárási tilalom elrendelése után. A korlátozás ellenére a város utcái, parkjai megteltek kerékpározó, sétáló és sportoló emberekkel.

A szintén járványveszélyesként osztályzott Torinó térségében a San Luigi kórház ágyakat állított fel a kórházkápolnában és a konferenciateremben is a Covid-19 betegeknek.

A járványveszély tekintetében alacsony osztályba tartozó Rómában a hétvégén megteltek a nyitva tartó kisüzletek a kereskedelmi központok hétvégi lezárása miatt. (MTI)