Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.20
600 millió eurós támogatást kapnak az önkormányzati szolgáltatások és az infrastrukturális fejlesztések Bécsben. A koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozására Bécs Városa és az osztrák kormány 2023 végéig 300 projektet finanszíroz közösen.

Bécs évente több mint 2 milliárd eurót fordít beruházásokra. Idén, még a járvány megjelenése előtt ez az összeg már 2,5 milliárd euró volt, amit egy 400 millió eurós koronavírus-mentőcsomag követett.

A vírushelyzet miatt a bécsi gazdaság 2020 második negyedévében 14,3 százalékkal esett vissza az előző év ezen időszakához képest.

A második világháború óta ez a legnagyobb visszaesés. Az osztrák főváros ezért most újabb segítséget kap a koronavírus kedvezőtlen gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

Az osztrák főváros 360,5 millió euróval, a kormány pedig 239,5 millió euróval járul hozzá a közérdekű önkormányzati szolgáltatások és a városi infrastruktúra fejlesztéséhez.

300 projekt kap így támogatást 2023 végéig összesen 600 millió euró, vagyis körülbelül 219 milliárd forint értékben.

Az oktatási infrastruktúrára, az óvodáknak és bölcsődéknek 156 millió euró jut, amiből új tantermek, étkezők, olvasótermek létesülnek, kibővül az egész napos oktatás és új óvodai csoportokat is létrehoznak.

A sportlétesítményeknek és fürdőknek 150 millió euró jár, ezt felújításra, új épületekre költik. Az utcák és hidak felújítására 112 millió eurót különítenek el.

További 110 millió eurót szánnak a közösségi közlekedésre, megújulnak például a sínek, továbbfejlesztik az elektromos infrastruktúrát is. 72 millió eurót az idősotthonok felújítására fordítanak.

Képaláírás és copyright:

Michael Ludwig bécsi polgármester a sajtótájékoztatón © C.Jobst/PID

www.eurocommpr.hu