Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.15
Legendák születtek az erdélyi ételekről. Az egészséges, tiszta levegőn termett zöldségről, gyümölcsről, a kemencében sült husikról, lestyánnal ízesített levesekről.

Néha szívesen betértem volna időnként egy olyan étterembe, ahol erdélyi ételeket kínálnak, de eddig még nem volt szerencsém.

Eddig. Ugyanis kedden, október 13-án szerencsém volt.

Meghívtak a SZÉK Restaurant & Bar erdélyi/székely gourmet étterem sajtónyilvános szakmai megnyitójára. Kiválóan választották meg az üzlet helyét, mert az Andrássy út 41-ben mellettük van a Bortársaság, ahová sokan betérnek, és ha már ott vannak, nem tudnak ellenállni az étteremből jövő erdélyi ételek illatának.

Még ha sietnek is a vendégek, akkor is szerencséjük van, mert a most bemutatott étteremben elvitelre is adnak az ízletes kínálatból.

Mint ahogy a bemutatóból kiderült, több lábon is állnak. Készültek is. A pandémia kialakulásakor nyitottak. Ami eleve nagy merészség. De a Székely Szekér Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Szidónia és párja nem arról híresek, hogy ijedősek lennének.

Fotó: Bódi Ágnes

Maguk mellé olyanokat választottak, akik szintén mesterei a szakmájuknak, Réfi Sebestyént séfet, és Kemenczei Andreát, aki a háziasszonyi teendőket vállalta magára.

Ki is próbáltuk mit tudnak. A meghívás 7 fogásos degusztációs menüről szólt, a hozzá illő borokat Kemenczei Andrea, az étterem üzletvezetője mutatta be.

A Budapesten egyedülálló székely gourmet étterem koncepciójáról, az alapanyagokról, technológiákról és újragondolt receptekről részletes tájékoztatást kaptunk, miközben a finomabbnál finomabb ételeket kóstoltuk.

Az új étteremben megízleltük a csorbalevest, a böjtös töltött káposztát, a lókodi oldalast, a helyben készült zakuszkát és az eperfagylalttal tálalt kürtőskalácsot is. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik, csakúgy mint a különleges zöldségpárlatok és minőségi borok.

Fotó: Bódi Ágnes

Az Andrássy út 41. szám alatt nyitott étterem séfje Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette. Dolgozott Franciaországban és Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is, így az ott töltött idő élményeihez nyúlt vissza a SZÉK étlapjának kialakításánál.

A menüsor tervezésében partnere volt az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia is.

Az üzletasszony a neveltetéssel együtt kapta az székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait. Gasztronómiai tudásáról “A Konyhafőnök” című műsorban már tanúbizonyságot adott, ahol sikeresen kápráztatta el különleges konyhai megoldásaival a szakmai zsűrit.

Az étteremben mások mellett olyan modern köntösben tálalt székely ételeket kóstolhattunk, mint a hagyományos csorbaleves, a fátyol szalonnával bevont töltött paprika, a brassói sertésszűz vagy a házi zakuszkával tálalt eredeti mics.

A vegetáriánus vendégek kedvencei a havasi gombakrémleves, a böjtös töltött káposzta, és a tekerőpataki füstölt sajttal készült tejfölös rakott burgonya.

Az étlapon szerepel szilvalekváros gombóc, valamint az eredeti receptet követő foszlós, kívül cukorral és grillázskrémmel tálalt kürtőskalács, friss málna- és eperfagyival.

A SZÉK konyhájában használt alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől származik. Olyan GMO-mentes termékek is az asztalra kerülnek, mint a tekerőpataki, a szarvasgombás, valamint a köménymagos sajt vagy az itthon kevésbé ismert orda.

A látványra és ízre is megújult puliszka erdélyi kukoricalisztből készül, a tejföl is erdélyi termelőktől származik. Az étterem konyháján készült zakuszka esetében a paradicsompaprika, azaz “gogos” biztosítja, hogy színében is autentikus legyen.

A SZÉK minden gasztro- és borszerelmes számára különleges élményt tartogat Budapest belvárosában. Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

Abban bízom, hogy eltelik néhány hét és megtelik a vendéglő, ahol bemutatókat is tartanak, és már ők lesznek azok, akikért tódulnak a vendégek, és ahogy kiérnek tele pocakkal, akkor látják majd, hogy jé, hát itt van egy Bortársaság nevű üzlet is.

Sok szerencsét kívánunk a SZÉK-nek!

Az étterem honlapja: www.szekrestaurant.hu

A SZÉK csapat bemutatkozása: https://www.szekrestaurant.hu/csapatunk