Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.09
Bécs Városa folyamatosan azon dolgozik, hogy minél többen a lehető leghamarabb hozzájussanak a koronavírus tesztekhez. Most egy új módszert is bevetnek, immár biciklis és e-robogós futárok szállítják házhoz a gargalizálós teszteket. Gyors, kényelmes és klímabarát megoldás.

Aki teszteltetni akarja magát Bécsben, több lehetősége is van.

A tünetmentes egyének az Ernst-Happel-Stadionnál drive-in vagy gyalogos tesztet csináltathatnak, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek. Akik enyhe tüneteket produkálnak, ugyanilyen tesztelő állomást vehetnek igénybe a Floridsdorfer Brücke-nél a Dunaszigeten.

Mindkét állomáson az úgynevezett gargalizálós teszttel vesznek mintát, a procedúra ingyenes. Aki valamiért nem szeretne elmenni otthonról, kipróbálhatja a legújabb módszert is: futárral házhoz rendelheti a gargalizálós tesztet.

StR Peter Hacker – Veloce

Szeptember vége óta a Veloce futárszolgálat Bécs Városa megbízásából biciklis és robogós futárokkal küldi házhoz a mintavételi csomagot.

A folyamat a következőképp zajlik: ha valaki úgy érzi, fertőzött lehet, először a 1450-es telefonszámot kell tárcsáznia, ahol a beszélgetés során az egészségügyi személyzet felméri a helyzetet.

Ha megállapították a fertőzés gyanúját, az illető dönthet, hogy ellátogat a tesztelő utcákba, vagy otthoni tesztet kér.

Utóbbi esetén a Veloce egy megrendelési értesítést kap, kiszámolják a hozzávetőleges kiszállítási időt egy háromórás időintervallumban, ezt pedig SMS-ben kiküldik a páciensnek. Az üzenet azt is tartalmazza, hogy a teszt elvégzése előtt mennyi idővel nem szabad ételt vagy italt fogyasztani.

A mintavétel után a futárok el is viszik a mintát. A gargalizálós teszt azért praktikus, mert a mintavétel biztonságosan és könnyen elvégezhető egyedül is, így szakemberek szabadulnak fel, akik bevethetők máshol.

StR Peter Hacker – Veloce

A futárok már több mint kétezer mintavételi egységet szállítottak ki és a polgárok 99 százaléka elégedett a szolgáltatással.

A távlati cél a napi ezer darab teszt kézbesítése. A futárok csakis környezetbarát módon, biciklivel és e-robogóval járják az utcákat.

A lehető legtöbb teszt elvégzése érdekében a Veloce jelenleg 200 új munkatársat keres, cserébe felszerelést, rugalmas munkaidőt és havi nettó 1700-1800 Eurót kínál, ami körülbelül 600-640.000 forintnak felel meg.

Képaláírás és copyright: © PID/David Bohmann