Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.08
Februárban kezdődtek meg a Duna-csatornán lebegő úszó "szigetek" átalakítási munkálatai. A zöldített területek most elkészültek, így 1500 négyzetméteren új kikapcsolódási és nyáron hűsölési pont áll a bécsiek rendelkezésére, ami ráadásul műemlékvédelem alatt áll.

Október elsején adták át a bécsi Duna-csatornán az “úszó kerteket”, melyek mintájául a párizsi Szajnán lebegő hasonló építmények szolgáltak.

A csatorna Kaiserbadschleuse nevű részét egykor városi kikötőnek szánták, ezért építették a vízbe a hatalmas betontömböket. Ezt a tervet azonban később elvetették, a beton viszont ott maradt.

Hogy funkciója is legyen, Bécs Városa kikapcsolódásra alkalmas terület létrehozásáról és az építmény zöldítéséről döntött.

A jogi akadályok elhárulása után idén februárban megkezdődtek az átépítési munkálatok, mivel azonban a terület műemlékvédelem alatt áll, a kivitelezőknek kreatív megoldásokhoz kellett folyamodniuk.

Kihívást jelentett az is, hogy a hely nehezen hozzáférhető és a környékbeli bicikliutak használatát sem akarták korlátozni erre az időre. Ennek érdekében dunai hajók segítségét is igénybe vették az építkezésénél.

Úszó kertek © PID/Fürthner

A bécsi tervezők keze nyomán az építmény Otto Wagner épületeire hasonlító axiális szimmetriájú kialakítást kapott.

A betonsivatag 1500 négyzetméternyi, fákkal és növényekkel beültetett, ülő- és fekvőalkalmatosságokkal felszerelt, ingyenesen hozzáférhető pihenőhellyé változott, ahonnan remek kilátás nyílik a Dunára és a túlpartra.

A Kaiserbadschleuse környékén sok a betonfelület, ezért a beruházás hiánypótló. A zöldítés elősegíti a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, így a városi hősziget-jelenség is csökkenthető.