Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.04

Megnyitott a Zempléni Természettár a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban, ahol a régió területére jellemző állatvilágot bemutató új természettudományi látványtárt és korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki – közölte az intézmény.

A természettudományi látvány- és tanulmánytár, valamint múzeumpedagógiai helyiség kialakításával a cél a Kazinczy Ferenc Múzeum közoktatást támogató tevékenységének bővítése volt.

A korábban ki nem állított gyűjteményi anyag tudományos és ismeretterjesztő feldolgozásával az új tér a műtárgyak széleskörű hasznosítását szolgálja – olvasható a közleményben.

A korszerű, iskola- és környezetbarát szemlélettel kiépített oktatóteremben differenciált ismeretközvetítés valósítható meg az egyes korosztályoknak megfelelő módszerekkel.

A mintegy 31 négyzetméteren többek között látványtári vitrineket, foglalkoztató és szemléltető eszközök tárolására alkalmas szekrényeket, könyvespolcokat és székeket szereztek be.

A vitrinekben kiállítják a Zemplén területére jellemző állatok preparátumait, a fiókokban pedig az újonnan létesített rovardobozokban tárják az érdeklődők elé a környék rovarvilágát.

A projekt keretében infokommunikációs eszközöket szereztek be, amelyek lehetővé teszik, hogy a kivetítővel egybeépített mikroszkópi kamerák segítségével mikroszkopikus élőlényeket is be lehessen mutatni.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései tárgyú felhívásra adta be pályázatát még 2016-ban, mely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásával valósult meg az intézmény sátoraljaújhelyi filiáléjában, nettó több mint 42 millió forintos összeg felhasználásával.

A Zempléni Természettár szeptembertől várja a foglalkozásra érkező tanulókat, oktatókat és minden kíváncsi érdeklődőt.