Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.20
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság turisztikával foglalkozó újságírókat hívott meg szeptember 14-én, hogy ismerjék meg, majd mutassák be az igazgatóság legújabb kiállítóterét, oktató- és bemutatóközpontját a mátrafüredi Harkály Házat, amely a Mátra jellegzetes Natura 2000 jelölő madárfajai után kapta a nevét.

A Mátra természeti értékekben gazdag területén található épület az igazgatóság új ökoturisztikai látogatóközpontja és a környezeti nevelés helyszíne. Mátrafüreden a régi tájegységi iroda már nem volt alkalmas a megnövekedett idegenforgalom fogadására és a saját feladatok egyidejű ellátására, a mostani bővítéssel újabb kapu nyílt a Mátra kincseinek megismeréséhez.

Az épületben korszerű iroda, eszközraktár, természetvédelmi oktató- és bemutató-központ, oktatási célú helyiségek, valamint kiállító tér található 586 négyzetméter alapterületen. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 332 millió forintból készült el a Harkály Ház Látogató-, Oktatási és Kezelőközpont.

A bemutatón a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az újságíróknak arról beszélt, hogy a fejlesztés megmutatja azokat a célokat és munkákat, amelyeket a mindennapokban végeznek az ott dolgozók.

Fotó: Mészáros Cecília

Rónai Kálmánné szerint a térségben található egyedülálló, változatos fajokat kötelességünk fenntartani és megőrizni, mert ezek az élőlények a Mátra biológiai sokféleségét képezik.

A Mátrafüred és Kékestető közötti közel kilencszáz méter szintkülönbség az országban egyedülálló változatosságot jelent az élőhelyeknél. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI) is egyre több érdeklődő keresi fel évente, 2010-ben 96 ezer regisztrált látogatót fogadtak, tavaly már több mint 230 ezer érdeklődő érkezett.

Fotó: Mészáros Cecília

Megtudtuk azt is, hogy a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont fejlesztésének fő célkitűzése a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak a bemutatása.

Urbán László tájegységvezető természetvédelmi őrrel jártuk be a létesítményben található beltéri állandó tárlatot, amely a vulkanikus felépítésű Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerteti meg a látogatókkal.

Fotó. Mészáros Cecília

A mátrai táj élővilágát egy interaktív falba építették, amit QR kóddal lehet megnyitni, valamint érintőképernyős konzollal a Mátra fölé emelkedhetünk, és a vetítőteremben természetvédelmi témájú rövidfilmeket is nézhetünk.

Két tematikus terme színesíti a kínálatot, tíz állat hangját is hallhatjuk, ha tudjuk felismerhetjük, és a holdvilág fényénél meg is pillanthatjuk őket. A másik terem a föld alá kalauzolja a látogatókat, az itt is élni tudó élőlényeket mutatják be.

Fotó: Mészáros Cecília

Mint Szádeczky Kornélia, az Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának megbízott osztályvezetője elmondta, nemcsak óvodások és iskolások, de az idősebb korosztály is sűrűn látogatja a bemutatótermet, valamint a tanösvényeket.

Úgy tapasztalta, hogy elképzelésük megvalósult, vagyis az interaktív feladatlapok, multimédiás eszközök, érintőképernyős terminálok a környezet- és természetvédelmi foglalkozásokra is alkalmasak a térség iskoláinak igényei szerint. A diákok megismerkedhetnek a Mátra különleges madárvilágával, a madárvonulással, a madáretetés aranyszabályaival, részt vehetnek madárgyűrűzési bemutatón és a terepmadarászat alapjait is elsajátíthatják.

Nem mellékes az sem, hogy megismerik, hogy néz egy természetvédő a környezetére. Mátrafüreden és Gyöngyösön délutáni foglalkozásokat is tartanak, az első szeptember 22-én indul.

A programokban olyan képzett szakemberek dolgoznak, akik közérthetően és lelkesen mutatják be a beltéri állandó kiállítás mellett a projekt keretében megvalósult Cincér tanösvényt, mely az új épület udvaráról több állomással a Sás-tó irányába vezet, vagy a másikat, a Sár-hegyit, amelyet felújítottak és meghosszabbítottak.

Fotó: Mészáros Cecília

Hazafi Dorottya, ökoturisztikai és környezeti nevelési munkatárstól kaptunk arról információt, hogy havonta, a Mátra melyik pontjára vannak vezetett túrák, vagy természetvédelmi foglalkozások.

Az iskolás csoportok természetvédelmi modulokat választhatnak, kiállítás, természet-helyismereti foglalkozásokat kereshetnek a programok között, de egyéni látogatók is jöhetnek megismerni többek között a Mátra madárvilágát.

Rendeznek rajz és alkotói pályázatokat kicsiknek és gimnazisták szánára is. Iskolai foglalkozásokat is vállalnak.

Fotó: Mészáros Cecília

Az épületből kilépve elindultunk a Sástó és Mátrafüred között vezető Cincér Tanösvényen Magos Gábor vezetésével, aki 2003-ban végezett biológusként Debrecenben, majd 2008-ban került ide természetvédelmi őrként, ma már kitüntetett természetvédelmi őrszolgálatvezető.

Az a véleménye, hogy nem úgy jönnek ki az egyetemről, hogy mindent tudnak, a természetvédelmi munka során tanulnak. A védett fajok tekintetében is a legalapvetőbb dolgokat meg kell tanulni. Ez a munka örök kihívás, örök tanulási folyamat – mondja.

Az úton megállunk egy-egy információs táblánál, és megcsodáljuk a tavat is, amely mocsárból lett és már távolról is látható a gyerekek kedvence, az 53 méter magas kilátó, amely eredetileg fúrótoronyként üzemelt Algyőn.

A táblákon többek között archív felvételeken látható, milyen is volt az eredeti mocsár, és milyen volt a lecsapolási munka. Vezetőnk szól még a kidőlt fák fontos szerepéről, az érintetlen természet varázsáról.

Fotó: Mészáros Cecília

A 60 as években „csináljunk turizmust” jelszóval lecsapolták a mocsarat, kézi erővel tójellegű képződményt csináltak. A Sástó ma kacsákkal teli kellemes tó látványát kelti, de Gábor szerint itt is sok a feladatuk, a kacsák miatt bedobott étel rontja ezt a fajta vízminőséget.

A természet védelmét és a turizmus érdekeit is figyelembe kell venni és össze kell hangolni. Egyensúlyt kell teremteni a kettő között, különösen most, hogy a táj egyre több turistát vonz – mondta.

Nem véletlenül – teszem hozzá, hiszen Gyöngyöstől pár percre, Budapesttől is csak 1,5 órára található a Harkály Ház és a tanösvények. Ráadásul a környéken az iskolások is itt tanulják meg miért is szerethető a természet, és mi a munkája az itt dogozóknak.

Vidra Verda

Fotó: Mészáros Cecília

Ez az érdekes és találó elnevezésű busz lesz a legkedveltebb guruló természetet bemutató, búvárkodásra alkalmas eszköz.

Már a látványa is megragadó, az oldalán színes képeken mutatják be játékos formában a körülöttünk élő apróbb állatok képét, lelőhelyét. A különböző állatok beazonosítását versek és rajzok színezik, ezeken az állatok saját maguk mondanak el fontos információkat életükről, élőhelyükről.

A Mátra a turizmus, az osztálykirándulások kedvelt célpontja, de a Vidra Verdával házhoz is, vagyis iskolához is megy a Mátra élő világával. A cél az, hogy nem az osztályteremben, hanem a természetben mutassák be az európai jelentőségű védett fajokat a foglalkozások keretében.

Fotó: Mészáros Cecília

Már most jelentkeznek az iskolák, hogy időpontot kérjenek, mikor látogathatnak ide, vagy kérhetik a buszt akár egy biológia órára, természetesen a bemutató szakemberrel együtt.

Akik a kirándulás után megéheznek, azokat több étterem, és kisebb kínálóhely várja, ahol a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket lehet megkóstolni.

Mi a Benevár étteremben kóstoltuk meg a nagyon ízletesen elkészült tájjellegű ételeket, majd megcsodáltuk, hogy mi mindent kínálnak a környéken. Például érdekelt volna minket az a tocsni, amelyet almából készítenek, és fahéjjal töltenek, de majd legközelebb…

A Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park intézményei kapcsolódtak a ma záródó Nemzeti Parkok hetéhez, melyről (valamint minden egyéb programról) a www.bnpi.hu oldalon tájékozódhatnak.