Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.27
Októberben több tízezer légiközlekedésben dolgozó veszítheti el állásását az Egyesült Államokban, mert lejár a kormányzati segélyért cserébe vállalt felmondási moratórium.

A legnagyobb amerikai légitársaságok tavasszal egyenként több tízmilliárd dollár értékű bértámogatást kaptak a kormányzattól a hitelek és hitelgaranciák mellett.

Ezért cserébe vállalniuk kellett, hogy felfüggesztik a prémiumok és osztalékok kifizetését, leállítják a saját részvényeik visszavásárlását és szeptember 30-ig nem küldenek el egyetlen munkavállalót sem.


A moratórium lejártával egyre több légitársaság figyelmeztet, hogy újabb állami támogatás hiányában több tízezer ember veszítheti el az állását.

Az American Airlines már megkezdte a tárgyalásokat a Kongresszussal egy újabb mentőcsomagról.
Az American Airlines 19 ezer fős csoportos létszámleépítést tervez, a Delta Air Lines korábban 15 ezer munkavállaló elküldését tervezte, a United 36 ezer dolgozójától válna meg.

A leépítés mértékét egyelőre egyik légitársaság sem pontosította, mert ennek száma függ attól is, hogy hányan fogadják el a különböző anyagi juttatásokkal járó önkéntes felmondást. (MTI)