Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.26

Évente Magyarországon csaknem 40 ezren kapnak stroke-ot, és vérrög okozta érelzáródás következményeként 13 ezer ember veszti életet.

A mesterséges intelligencia hatékonyabbá teszi a stroke-betegek egészségügyi ellátását – mondta a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának adjunktusa kedden az M1 aktuális csatornán.

Gunda Bence szerint a szoftver nagyon gyorsan kiértékeli a képalkotó vizsgálatok – CT, MRI – eredményeit. Egy radiológus 15 perc alatt értékeli ki a felvételeket, míg a döntéstámogató szoftver mindössze 30 másodperc alatt elvégzi az elemzést.
A szoftvernek hála virtuális konzíliumot is lehet tartani, mivel az eredményeket mobilapplikáción, illetve webes formában az ellátásban részt vevő összes szakorvos azonnal látja.

A stroke kezelése esetén fontos a gyors döntéshozatal, mivel a tünetegyüttes megjelenésétől kezdve mindössze néhány órán át lehetséges az orvosi beavatkozás.
A szoftver az elemzésnél nagyon komplex képet ad, adatot szolgáltat arról, hol van a károsodás, milyen kiterjedésű, illetve súlyosságú, s hogy milyen érrendszeri következményekkel járhat az elzáródás.