Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.12
A szlovén gasztronómiai sikertörténetének első nemzetközi elismerése Ana Roš-t a világ legjobb női konyhafőnökévé választása volt 2017-ben. De nem csak az ő fősztjét érdemes megkóstolni, ha Szlovéniában járunk.

A szlovén gasztronómiát addig még soha nem tesztelte az étterem kalauz, de Ana Roš sikere a Michelin Guide figyelmét rögtön Szlovéniára irányította. Ana sikere miatt döntöttek úgy, hogy a következő regionális kalauzt Szlovéniáról adják ki.

Az első szlovéniai kiadványban máris 6 Michelin csillag tündököl.

Összesen öt darab étterem kapta meg az egycsillagos besorolást, egy étterem pedig rögtön kétcsillagos értékelést kapott. Egy-egy csillagot kapott a Radovljica melletti Vila Podvin, a Maribor melletti Hisa Denk, a ljubljanai Atelje, a vipavai Pri Lojzetu és a Nova Gorica-i Dam. Két csillagot Ana Roš étterme, a Hiša Franko kapta meg.

A Michelin csillagokon túl kilenc szlovén étterem Bib Gourmand minősítést kapott, 37-et pedig Michelin-tányérral tüntettek ki.

Ezek után nem csoda, hogy Szlovénia nyerte el 2021-re az Európa Gasztronómiai Régiója címet, melyet a Gasztronómia, Kultúra, Művészetek és Turizmus Nemzetközi Intézete ( IGCAT ) ítél oda minden évben az arra érdemes országnak.

Mézzel-borral folyó vidék

A modern méhészet úttörője Anton Janša szlovén méhész volt, aki kidolgozta, majd az egész világban elterjesztette a mai méhészeti technológia alapjait az első osztrák méhészeti iskola vezetőjeként, ahová annak idején Mária Terézia nevezte ki. Anton Janša munkásságának tiszteletére a Méhek Világnapját is születésnapján, azaz május 20-án ünnepli a világ.

Egyik leghíresebb szlovén bor a narancs bor, amit már akkor készítettek az országban, mielőtt divatossá vált a világban. A név ne tévesszen meg senkit, a bor fehér szőlőből készül.

Alpesi legelők és erdők zamata

A legismertebb szlovén női séf, Ana Roš ételkülönlegességeit a Hiša Frankó nevű étteremben lehet megkóstolni. Az étterem jelenleg a 38-ik helyen áll a világ 50 legjobb éttermének előkelő listáján.

A lenyűgöző vidék nemcsak Ana-t, hanem egy másik híres séfet, Uros Štefelin-t is folyamatosan inspirálja, aki az Alpok másik oldalán elhelyezkedő Vila Podvin étteremben készíti alkotásait.

Karszt és tengeri só

Tomaž Kavčič, szintén Michelin-csillagos szlovén séf alkotásait azok az elmúlt korok helyi asszonyai ihlették, akik még a természetben gyűjtötték össze az ételeik alapanyagát. Kavčič maga is csak olyan alapanyagokat használ fel, amely a Vipava környékéről származik. Kavčič étterme, a Gostilna Pri Lojzetu, a Karszt-vidéken található reneszánsz Zemono kastélyban működik.

A hely híres étele a tradicionális “Jota”, mely egyszerű vidéki terményekből készül, mint például a fehér retek és a káposzta, mégis különleges gasztronómiai élményt nyújt a vendégeknek. Mivel az étteremnek helyet adó kastélyt egy szőlőbirtok veszi körül, így magától adódik, hogy az ételek mellé a helyi szőlőskertből származó borokat kínálnak.

Szintén a Karszt-vidéken, csak éppen a Vipava-völgy másik végén – amely a Lonely Planet Európa tíz legszebb helyének egyikeként említi – található Uroš Fakuč Michelin-csillagos séf alkotóműhelye, a Dam étterem.

Zöld arany és Kelet-Szlovénia ásványvizei

Szlovénia keleti részén ameddig a szem ellát a zöld aranynak, azaz a komlónak végtelen ültetvényei húzódnak – ez a világ ötödik legnagyobb komlótermelő vidéke. Laškoban, a szlovén sörfőzés fővárosában a sörfőzési hagyományokkal lehet megismerkedni. Itt található a legrégebbi sörgyár is.

Marko Pavčnik séf a Laško középkori kastélyában működő Pavus étteremben alkot.

Ebben a térségben még egy étterem érdemel különleges figyelmet, mégpedig a Brežice városában található különleges nevű Ošterija Debeluh (magyarul Kövér fickók kocsmája) , melynek konyháját Jure Tomič séf irányítja.

Tomič séf azonkívül, hogy 2019-ben elnyerte Európa legjobb kiszolgálást nyújtó éttermének díját, 2016-ban Olaszországban tészta-világbajnok lett. A nyertes tésztát a szlovén aromás és mélyzöld színű tökmag-olajjal készítette.

Ízek esszenciája Közép-Szlovéniában

Ljubljana egyik top séfje, Janez Bratovž étterme, a JB egy butik jellegű étterem, ahol egy helyen lehet megkóstolni Szlovénia régióinak jellegzetes ételeit az Alpoktól a mediterrán térségig. Bratovž volt az első szlovén séf, akinek étterme bekerült a világ legjobb 50 étterme közé.

Bratovž tanítványa, Luka Košir, aki az egyik legfiatalabb szlovén top séf, ugyanazt a filozófiát vallja, mint mestere. Az alapanyagok többsége, amelyet a Ljubljana melletti Brunarica Grič-ben található éttermében használ, az étterem saját farmjáról vagy a környékről származik.

A kiváló szlovén séfek ars poeticájának mindegyike a helyben termő és termesztett friss alapanyagokról, a hagyományok tiszteletéről és a természet szeretetéről mesél, amelyek előcsalogatják konyhájukból a szemnek-és szájnak tökéletes ételeket.