Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.12
Mátrafüreden, a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára hazánk természeti kincseinek bemutatásáról beszélt.

Hazánk területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része, mintegy tíz százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI) is egyre több érdeklődő keresi fel évente, míg 2010-ben 96 ezer regisztrált látogatót fogadtak, addig tavaly már több mint 230 ezer érdeklődő érkezett.

A hazánkban nyilvántartott 700 ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények mintegy fele, részben vagy teljes egészében valamely nemzeti park fenntartásában áll.

Így elmondható, hogy az igazgatóságok hazánkban az ökoturizmus legnagyobb letéteményesei.

A kormányzati és az európai uniós források segítségével 2014 és 2020 között 38 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre a nemzeti parkok, ennek köszönhetően pedig csaknem száz projekt segítségével százezer hektáron javult a természeti környezet állapota.

Rácz András azt is elmondta, hogy nemzeti parkjaink kiemelt szerepet töltenek be abban is, hogy a pihenni vágyók itthon biztonságosan és megfizethető áron nyaralhassanak..

A rendezvényen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a fejlesztés rávilágít azokra a célokra és tevékenységekre, amelyeket a mindennapokban végeznek a munkatársak. Rónai Kálmánné szerint a térségben található egyedülálló, változatos fajokat kötelességünk fenntartani és megőrizni, mert ezek az élőlények a Mátra biológiai sokféleségét képezik.

A Harkály Ház látogató- és oktatóközpont fejlesztésének fő célkitűzése a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak a bemutatása. A létesítményben található beltéri állandó tárlat a vulkanikus felépítésű Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerteti meg a látogatókkal.

A kiállítótérben statikus, látványt bemutató eszközökként makettek, terepasztalok, dioráma és modellek állnak a vendégek rendelkezésére.

Interaktív eszközökkel pedig feladatlapok, kreatív installációk, multimédiás tartalmak, érintőképernyős terminálok is bővítik a kínálatot.

A beltéri állandó kiállítás mellett a projekt keretében megvalósult a Cincér tanösvény, mely az új épület udvaráról a Sás-tó irányába vezet.

Egy másik tanösvényt, a Sár-hegyit pedig felújították és meghosszabbították. A projekt összesen több mint 332 millió forintból valósult meg. (Forrás: Agrárminisztérium)

Fotók: Fekete István