Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.04
A Szent István-napi kenyeret, Magyarország Tortáját, valamint Magyarország Cukormentes Tortáját hétfőn, augusztus 4-én mutatták be az Országház Vadásztermében az újságírók előtt.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy idén a koronavírus-járvány miatt az augusztus 20-i ünnepi programok nagy része elmarad.

Egy belföldi nyaraláson érdemes felkeresni azokat a pékségeket, cukrászdákat, ahol – a most bemutatott – ország tortáit, a Szent István-napi kenyeret és 2020 leginnovatívabb kenyerét meg lehet kóstolni – mondta.

A koronavírus-járvány miatt sokáig bizonytalan volt, hogy meg tudják-e rendezni a hagyományos kenyérversenyt. A magyar pékek kiválóan helytálltak a járvány idején és a szakmai versenyen – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Fotó: Bódi Ágnes

A május 27-én meghirdetett, kétfordulós versenyben a szakmai zsűrinek kifejezetten nehéz dolga volt. Csaknem félszáz nevezésből választották ki a továbbjutókat.

A verseny hagyományos kategóriája, az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegre.

Az idei Szent István-napi kenyér a Balmaz Sütöde Kft. által készített – Fülep Zsolt és Fülep Ádám által bemutatott – Hajdúsági házi kenyér lett.

2020 leginnovatívabb kenyerének pedig a Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos burgonyás cipót választották.

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség. Mivel idén elmaradnak az augusztus 20-ai rendezvények, ez a lehetőség nem áll rendelkezésre. A Magyar Pékszövetség ezért gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2020. Szent István napi kenyerét, illetve 2020. Innovatív Kenyerét.

Fotó: Bódi Ágnes

A 14. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyt idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Curiositas – magyarul kíváncsiság, különleges – tortája nyerte, amelyet Füredi Krisztián készített. A torta fő összetevője a mogyoró, a mandula és a csokoládé, valamint a birsalma. Erről Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke számolt be.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével meghirdetett versenyen a Szentivánéji Álom nyerte el a Magyarország cukormentes tortája címet – jelentette be Nándori László, Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke.

A Szentivánéji Álom – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai szerint – szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot és 252,5 kalóriát tartalmaz.
A két győztes tortát augusztus 19-étől az ország számos cukrászdájában árusítják.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén két különdíjat is kiosztott a legjobb gyógyhatású alapanyagú tortáért és a leginnovatívabb cukormentes tortáért.
A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta a szegedi Virág Cukrászda berkenyét tartalmazó Mogyorócskája lett.

Fotó: Bódi Ágnes

A leginnovatívabb cukormentes torta különdíját pedig a monori Ami Süti Ami Pisztácia elnevezésű alkotása kapta.