Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.30
A cívisvárosi intézmény gyűjteménye újabb ausztrál őslakosokkal bővült. Július 9-én két fiatal emu érkezett hozzájuk Kassa állatkertjéből.

A kis kakas és tojó egyelőre kettesben nevelkedik az Ausztrália-ösvényen található kifutójukban, ahol a látogatók is megtekinthetik őket.

Jelenleg négy hónaposak és úgy néznek ki, mint a kifejlett egyedek miniatűr másai, azonban szépen gyarapodnak, és körülbelül egyéves korukra várhatóan elérik majd a felnőttek méretét.

Az Ausztrália nagy részén őshonos emu (Dromaius novaehollandiae) 150-190 cm-es magasságával és 30-60 kg-os testtömegével ma Földünk második legnagyobb termetű madara.

Zöld növényi részeket, gyümölcsöket és ízeltlábúakat egyaránt elfogyaszt, táplálékának megőrlése érdekében pedig kisebb köveket is lenyel.

Szervezete jól alkalmazkodott a százaz sztyeppéken és cserjés vidékeken való élethez, így szükség esetén több napot is kibír víz nélkül.

Párban vagy csoportosan él, a költés és az utódnevelés a kakas kizárólagos feladata.

E robusztus futómadár az ausztrál élővilág egyik legikonikusabb képviselőjének számít. A kontinensország címerén is szerepel.

Az állatkert reményei szerint a jövőben az emuknál is sikeres tojásrakásról és kelésről számolhatnak be.