Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.22
Fábri Zoltán Utószezon című filmjének felújított változatát tűzi műsorára a szeptember 2-án kezdődő 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál restaurált alkotásokat bemutató szekciója, a Venice Classics programja.

A Páger Antal főszereplésével 1966-ban készült Utószezonban a rendező rendhagyó, modernista formában, groteszk stílusban idézte meg a vészkorszakot és lelkiismereti oldalról vizsgálta a magyar társadalom holokauszttal kapcsolatos felelősségét – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A film 1967-ben már szerepelt a velencei filmfesztiválon, ahol a merész téma és a szereposztás élénk vitákat váltott ki.

A film akkor Velence város és a Cineforum kritikusi díját nyerte el.
Az Utószezon restaurálása a Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizációs programjában a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak közös munkájával 2017-ben készült el.

A munkálatok a Magyar Operatőrök Társaságának együttműködésével, Kardos Sándor operatőr részvételével zajlottak, a restaurálást a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A programban eddig csaknem 100 film restaurálása készült el.


A tavalyi Venice Classics Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változatát vetítette.