Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.14
Tavalyi megnyitása után csak néhány hónapig működhetett a főváros egyik legújabb ötcsillagos luxusszállodája, a Mystery Hotel Budapest, majd a pandémia miatt üzemszünetet tartottak.

Most, amikor ajtót nyit a vendégek számára, arról kérdeztük Tordai Pétert, a hotel marketing menedzserét, hogyan vészelték át ezt az időt. Volt-e elég tartalékuk? Mivel tudták elfoglalni a dolgozókat, kellett-e útjára bocsátani valakit közülük?

A hasonló sorsra kerülő szállodákban ebben az időszakban felújításokat végeztek. Mivel mi nemrég nyitottunk, erre nem volt szükség, természetesen igazítottunk ezt-azt. Szállodánk dolgozóbarát, törekedtünk arra, hogy a csapat zöme megmaradjon. Mindig is családias, baráti volt a dolgozók közt a hangulat, sok mindenben segítettünk egymásnak, és ez az időszak még jobban összekovácsolt minket. Egy kicsit mindenki mindent csinált.

Hogy mit csináltunk? Készültünk a nyitásra, folyamatosan elemeztük a piacokat és a körülményeket. Megpróbáltunk minél több előrejelzést figyelembe venni, tréningeket tartottunk, hogy teljes erőbedobással tudjunk nyitni, amikor arra kerül sor.

A facebookra felkerült egy virtuális anyag is a szállodáról…

Nálunk előtérbe került a digitalizáció, és folyamatban van egy 360 fokos virtuális túra elkészítése is, ahol az egész szálloda digitálisan is körbejárható. Ha lenne második hullám, az értékesítők ennek segítségével dolgozhatnak.

Örömünnep lehetett, amikor az üzemszünet után megnyithatták a tetőteraszt, ahonnan az egész város szépségeit meg lehet mutatni a vendégeknek!

Valóban. A koronavírus okozta helyzet nagyon drasztikus volt, szállodánkban szinte teljesen megállt az élet és két hónapig üzemszünetet tartottunk március közepétől. Nagyon vártuk, hogy végre legalább a Sky Garden tetőteraszunkat megnyithassuk, amelyre május 29-én került sor. Az étterem megnyitása után az időjárási viszonyok napokig kedvezőtlenek voltak, de azóta szerencsére sokkal kedvezőbb az időjárás a tetőteraszunk számára.

Fotó: Mystery Hotel

Most hogy szebb arcát mutatja az időjárás, úgy hallom nagy sikere van a tetőteraszuknak…

Igen, ez annak is köszönhető, hogy a Sky Garden tetőterasz kategóriájához képest megfizethető árakon várja vendégeit. A 25 méter magasan található a Sky Garden tetőterasz, amely ötven fő befogadására alkalmas, és rendezvényeknek is kitűnő helyszínéül szolgál, legyen az céges, baráti vagy családi esemény.

A Mystery Hotel Budapest nem csak a tetőteraszán, de a szobáiban is várja vendégeit. A helyszín nem csak külföldről vagy vidékről érkezőknek is izgalmas, de egyre több a fővárosi vendégünk is.

Láttam, hogy a recepción már jelentkeznek be a vendégek. Hogyan igyekeznek megakadályozni, hogy a vírus betegye a lábát a szállodába?

Igen, vannak már vendégeink. Óvjuk is őket. A belépéskor már van fertőtlenítőszer, a takarítási folyamatokat is újra terveztük. Amit lehet állandóan fertőtlenítünk, például ami sokszor a kezünkbe kerülhet: a szobakulcs, a kártya, a liftgomb, a szóróanyagok. Egy magán-egészségügyi céggel van szerződésünk, így a nap 24 órájában rendelkezésre áll az orvosi segítség. Nincs büféasztal, mindenki számára á la carte készül el a reggeli. Ezen felül minden szállodai szobát a vendég távozása utána minimum 24 órán át pihentetünk a következő vendég érkezéséig.

Fotó: Mystery Hotel

Tordai Péter kalauzolásával bejárom a már kinyitott szállodát. Titkokra derül fény, de van, amit el se árulhatok, mert meglepetés a vendégek számára. A liftet nagy, súlyos bársonyfüggönyök takarják, az egyik különtermet pedig csak egy titkos ajtónyitóval érhetjük el. A boltívek alatt sétálgatva a gyertyatartók pislogó fénye az elmúlt évszázadok összes titkát magukban hordozzák.

Az egész épületet valami titokzatosság lengi át, ami nem véletlen, a tervezéskor figyeltek arra, hogy a Szabadkőművesek volt épülete titkait megőrizve meg is tartsa ezt.

Péter azt is elárulja, emiatt a titokzatosság miatt kapta a hotel a Mystery nevet. Ugyanis az eklektikus épületet a Magyar Szabadkőművesek Szimbolikus Nagypáholya építtette 1896-ban.

Ahogy a szabadkőművesek élete tele volt misztikumokkal, így szálloda tematikáját is legendák, titkok övezik. A belsőépítész, Varró Zoltán optikai csalódásokkal fokozta a szálloda dizájnját.

Az épület grandiózus lépcsője ódon hangulatú gyertyákkal van megvilágítva. ahogy nézem a csodás lépcsőket, elképzelem az operett primadonnájának belépőjét, mint tudjuk, ő ilyen csodás lépcsőkön vonul le az őt várók közé. Ha filmrendező lennék, ezt a lépcsőt nem hagynám ki.

Majd megegyezünk abban, hogy milyen jó helyen van a szálloda, hiszen Budapest főbb látványosságai, a Parlament, Hősök tere és a Bazilika is sétatávolságra vannak innen.

Fotó: Mystery Hotel

Egy kis ízelítő a szállodából:

A magyar szabadkőművesek Symbolikus Nagypáholya 1890-ben javasolta egy állandó páholyház felépítését. 12 pályaműből Ruppert Vilmos terveit fogadták el, aki maga is szabadkőműves volt, hiszen tagja volt a Régi Hívek nevű páholynak. Az épületet végül ünnepélyes keretek között, 1896-ban adták át.

Ez az az épület, amelyet felújítva 2019-ben Mystery Hotel Budapest néven adtak át.

A több mint százéves épület történelmi örökségét tiszteletben tartva, a luxus, a varázslat, az élmény hármasának ötvözete fogadja a vendégeket. A szállodában 3 különböző stílusú szobát különböztetünk meg, melyek a görög oszloprend alapján a dór, a ión és a korinthoszi neveket viselik. Ez az elosztás a közösségi termekben is jelen van, ilyen a lobby, az étterem, a Secret Garden Day Spa és a Sky Garden Bar.

A liftet nagy, súlyos bársonyfüggönyök rejtik el, és a szobákban a szekrényeket is nem ajtók, hanem függönyök rejtik. Az egyik különtermük pedig csak egy titkos ajtónyitóval nyílik. A boltívek alatt sétálgatva a gyertyatartók pislogó fénye az elmúlt évszázadok összes titkát magukban hordozzák.

A negyedik emeleti nagy Szentély (Templom, Műhely; a különböző rendek és páholyok más-más néven illetik) volt legfontosabb terme, ezért kialakításában és díszítésében is legigényesebb helyisége az épületnek, melyet a szálloda kialakításakor restauráltak. Ezt most az étkezők számára rendezték be.

A lakosztályok is maradandó élményt ígérnek: az Atelier Studio egy festőművész otthonát idézi meg, a Da Vinci Suite századfordulós kényelmet nyújt, a Terráriumszoba pedig egy üvegfalú és üvegtetejű építészeti különlegesség.

A The Secret Garden Day Spa az épület belső udvarán kapott helyet, ahol hatalmas pálmafák alatt pihenhetnek a vendégek. Itt is minden grandiózus.

A szállodában három, külön bejáratú rendezvénytermet is kialakítottak.

Az alig több mint egyéves szálloda több rangos díjat is magáénak tudhat. A hotel- és étterem design Oscar-díjaként is emlegetett, a vendéglátóipar legrégibb és legrangosabb díjának számító Gold Key Awards for Excellence in Hospitality Design döntőjében a Varró Zoltán dizájner által tervezett Mystery Hotel Budapesté lett a legjobb európai luxus lobbi, és a finalisták közé kerültek a legjobb luxus vendégszoba kategóriában is.

A 82 szobás, 170 vendég befogadására alkalmas ötcsillagos Mystery Hotel Budapest a nemzetközi Preferred Hotels & Resorts szállodalánc első magyarországi tagja. A kaliforniai székhelyű szállodalánc 85 országban van jelen, több mint 650 szállodát tömörít.