Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.07
A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg Kenyérversenyét, és július 7-én, kedden az újságírókat is meghívták, hogy beszámoljanak arról, hogy áll a verseny.

Nyílt zsűrizésen dőlt el, hogy a döntőbe jutott kenyerek közül melyik az, amely a szigorú bírálati szempontoknak a legjobban megfelel. Két kategóriában – Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér – mérettethették meg termékeiket a magyar pékek.

A versenykenyereket egy sajtótájékoztató keretében mi újságírók is megkóstolhattuk, de a nyertes kenyerek és készítőik neve csak augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben derül ki.

A koronavírus járvány miatt sokáig bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a versenyt, így idén viszonylag későn, június elején hirdették meg. A rövid határidők ellenére is közel félszáz nevezés érkezett.

A versenyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, hogy tagja-e az érdek-képviseleti szervezetnek, vagy sem.

Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában – ami igen népszerű volt a versenyzők körében – gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek.

Munkában a zsűri

A kategória győztesei a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek, ami a Szent István napi kenyér esetében 500 ezer forintot, az Innovatív kenyér esetében 300 ezer forintot jelent.

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak.

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenye a szakma versenye, csak azok tudnak sikeresen szerepelni rajta, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra, fejlődésre.

„A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még egy világjárvány sem akadályozhatja meg őket, hogy kiemelt helyen kezeljék a termékfejlesztést, a minőséget. Ez tette lehetővé, hogy ebben a helyzetben is tudtak nevezni, tudtak új termékeket hozni, minőségi kenyereket tenni az asztalra. A közel félszáz nevező között sokan vannak, akik mindkét kategóriában neveztek, akár több kenyérrel is” – mondta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke.

A 2020. évi Kenyérverseny győztes termékeit augusztus 19-21. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja és vásárolhatja meg először a nagyközönség.

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a IX. Kenyérverseny zsűri elnöke elmondta, hogy a hazai sütőipar felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

Véleménye szerint a magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik. „A termékek külső megjelenése változatos volt, sok olyan terméket hoztak, ami már első látásra megfogja a fogyasztót. Ezt a versenyen részt vevő pékek nem hozzáadott adalékanyagokkal, hanem technológiai fogásokkal – hosszú érésű kovász, hosszú érésű tészta és megszakított kelesztés – érték el.” – mondta Ilonka Boldizsár.

A Magyar Pékszövetségről:

A sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 százalékát kitevő vállalkozások szakmai érdekképviseletét a Magyar Pékszövetség látja el, amelynek 375 tagja van. A szervezet 19 tagú társadalmi elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi. www.pekszovetseg.hu