Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.07.03
A Tisza-tavi kirándulás érdekes színfoltja lehet, ha elfáradunk a biciklizésben, vagy éppen egy kenutúra után,ha megállunk Abádszalókon megtekinteni a faluházban Róza néni babáit. Steigauf Józsefné, akinek eredeti foglalkozása pedagógus, nem csupán a Föld valamennyi országának népviseletét viselő babáit gyűjtötte össze, de a Kárpát-medence településeinek különböző alkalmakra hordott, különböző életkorban viselt ruházatát mutatja be.

Csupán a külföldi babákat kapta, s nem is akármilyen módon. Hetvenöt ország vezetőinek, olykor államfőknek írt levelet, s valamennyien válaszoltak és küldtek népviseletbe öltöztetett babákat. S nem is akármilyeneket. Van közte négyezer éves sírból előkerült agyagbaba, vagy éppen egy-egy népi ünnepen viselt öltözet például Taiwanból, ahonnan rögtön egy egész kollekciót kapott. A legrészletesebben kidolgozott egy kicsiny szerb fakanál baba, amelynek még a saruja is aprólékos fonással készült.

Fotó: B. Mezei Éva

Ám a Kárpát-medence öltözékeit saját maga varrta, még pedig hosszas kutatómunkával szerzett korabeli anyagokból. Rengeteget utazott, hogy alaposan megismerje, hogy milyen díszítésekkel, milyen szövetekből készültek a viseletek. Településenként mást hordott a fiatal lány, a menyasszony, az idős néni, a kocsis, a kanász. A legelső viseletek között van a kidolgozatlan báránybőr, de láthatunk jászsági pártákat, keresztelő ruhákat. A legdíszesebbek a sárközi ruhák, ahol selyemben, bársonyban jártak az asszonyok.

A babák mellett érdekes falvédő gyűjteményt is láttunk. Érdekessége, hogy a piros, illetve a kék alapszínek  a gazdasági válság idején kiszínesedtek, mivel készítőjük különböző kendőkből húzgálták ki a szálakat, még nem voltpénzük új fonálra.

Fotó: B. Mezei Éva

A folyosón a XIX. sz. fordulójának éveiből származó használati tárgyak vannak. Itt a kismesterségek közül a bognár, kötélgyártás, csipkeverés eszközei is megtekinthetők. Az épületben van egy berendezett paraszt tisztaszoba is.

Aki kíváncsi az izgalmas gyűjteményre és Róza néni érdekes magyarázatára, annak  előre  célszerű egyeztetni.

B. Mezei Éva

Fotó: B. Mezei Éva