Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.06.28
Különleges kincsekre bukkantunk a Tisza - tavi túránk során a piciny kis faluban, Tiszaszentimrén. A református templomban Fodor Gusztáv lelkipásztor fogadott bennünket. A bejárat előterében egy gyülekezettörténeti kiállítást mesél a gyülekezet és a település múltjáról. Gyökerek nélkül a fa sem erős, ezért tartotta fontosnak a tiszteletes összegyűjteni a még fellelhető fényképeket, tárgyakat, dokumentumokat a múlt eseményeiről.

De miként is jött létre az egyedülálló pecsétes téglák gazdag gyűjteménye? Fodor Gusztáv 2012-ben a református templom felújítása közben bukkant a különlegesen szép egyházi pecsétes téglákra, amelyeken a helyi földesúrak monogramjai, feliratai szerepeltek. Ezeken egyszerre tükröződött elődeink hazaszeretete és egyházszeretete.

Elődeink a templomhajót: 1772-es évszámos, TSZIRE = Tiszaszentimre, a tornyot pedig Reforma.Ek = Református Eklézsia és TSZI.EK = Tiszaszentimrei Eklézsia feliratú téglákból építették. Ebből a felfedezésből származott az ötlet, hogy a templomtorony kihasználatlan alsó részében téglamúzeumot nyissanak, ahol a tiszaszentimrei beszélő téglákon túl helyet kapnak a Kárpát-medence összes egyházi téglái, amelyek az anyaországból, Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről származnak.

Fotó: B. Mezei Éva

A múzeum több száz ilyen bélyeges téglát tartalmaz, melyeken izraelita, római katolikus, görög katolikus, evangélikus és református bélyegek vannak. A múzeumban a helyi, több száz éves téglákon kívül látható többek között építőkő a Tihanyi Apátságból, az Egri-, Pécsi vagy a Veszprémi Egyházmegyéből vagy éppen Kölcsey Ferenc egykori debreceni házából. De Dobó-, Rákóczi-, Zsolnay-, pozsonyi magyar nemesi címeres kövek is fellelhetőek. A monogramok mellett sok olyannal is találkozhatunk, amelyeken kereszt vagy különböző állati motívumok, lenyomatok láthatók.

A gyűjtemény mérete folyamatosan gyarapszik. A saját gyűjtésű téglák mellett több olyan is van, amelyet ajándékba kapott a múzeum, ismerősöktől, ismeretlenektől egyaránt. Előfordult már az is, hogy a látogatók hoztak egy-egy értékes kincset. A tiszteletes tagja a Monarchia pecsétet téglái egyesületnek. Különleges csere-bere is van a téglákat gyűjtők között. Így ma már távoli tájakról is bekerülnek ritkaságok az egyre bővülő kollekcióba.

Fotó: B. Mezei Éva

További érdekességek a https://www.facebook.com/egyhazipecsetesteglakmuzeuma/ oldalon.

B. Mezei Éva