Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.27
A sajtó előtt nyitották meg június 26-án, pénteken a Budapest-Belvárosi főplébánia-templom tornyaiban kialakított kilátópontokat.

A Dunára, a budai hegyekre és a Klotild-palotákra nyíló panoráma megtekintéséhez az Erzsébet-hídhoz közelebb álló, 52 méter magas, Liszt Ferenc nevét viselő toronyba 3 személy befogadására alkalmas lifttel lehet feljutni, ahol timelapse videón is bemutatják a fővárosi kilátást.
A másik torony ablakainak mélyedéseiben érintőképernyős monitorok találhatók, amelyek 7 nyelven adnak tájékoztatást a budai oldal látnivalóiról.

A látogatók mindkét toronyban két emeleti szintet kereshetnek fel.

A tájékoztatóból megtudtuk, hogy a rendkívül rossz állapotú tornyok felújítása 2018 végén kezdődött, mindkét helyen több mint 20 tonnás acélszerkezeteket kellett beépíteni úgy, hogy a történeti falak művészeti értékei ne sérüljenek.

A tornyokban régészeti kutatás zajlott, a 12. századi román falmaradványt restaurálták, megtisztították a belső falakat.

Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa elmondta, hogy sikerült elérni, hogy a templom továbbra is elsősorban imaház marad, közben meg tudják mutatni a nagyközönségnek az épület római korig visszanyúló kultúrtörténeti értékeit.

A tájékoztató résztvevői

Fotó: Bódi Ágnes

Az átalakítást tervező Tóth Péter (Hetedhét Építész Kft.), valamint a kivitelezést vezető Vantal István (BAU-VIP) szerint megtisztelő feladat volt, hogy ebben a munkában dolgozhattak.

A főváros központjában álló templom rekonstrukciója során a felújították a bejárati előteret, a sekrestyét és a Mátyás oratóriumot (imaterem), 2019-2020-ban került sor a két barokk toronyra.

A templom és a kilátótorony minden szerdán 14 órától szakképzett tárlatvezető kíséretében is megtekinthető, a sétán a vendégek megnézhetik többek között Szent Gellért ereklyéjét, a török-kori mihrábot, a 14. századi Trónoló Madonna freskót, a 2017-ben újra megnyitott altemplomot, valamint a toronykilátóból a budai oldal panorámáját.

A déli tornyon lehet felmenni az úgynevezett üveglifttel, vagy a csigalépcsőn, és átsétálva az északiba, onnan lehet lesétálni.

A projekthez a támogatást Magyarország kormánya adta, 524 millió forint értékben. A kilátópontok június 29-étől, hétfőtől hétköznapokon 10 és 17 óra között várják az érdeklődő látogatókat.

Mi látható a tornyokból:

A déli toronykilátóból: a Kossuth Lajos utcát, a Szabad sajtó utat, a Duna folyamot, az Erzsébet-hidat, a Gellért hegyet, Szent Gellért püspök emlékművét, a Szabadság szobrot, a Citadellát, a Rudas fürdőt.

A Liszt Ferenc toronyból az Alexandriai Szent Katalin templomot, a Várkert Bazárt, a Budai Várhegyet, a Mátyás templomot.

Érdekes, hogy a téli és tavaszi időszakban a Lánchíd budai hídfője is kivehető. De látni még a Március 15. teret, a Petőfi teret és a Piarista épülettömböt is.