Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.26

Miskolcban hat év alatt megduplázódott a vendégéjszakák száma és az ágazatból befolyt bevételek is a duplájára nőttek.

Hogy a turisztikai kínálat a vírushelyzet után megtartsa a helyét a hazai és nemzetközi piacon, hatékony és innovatív kommunikációs platformokra és innovatív programokra van szükség.

Miskolc város vezetése már a COVID19 miatti veszélyhelyzet ideje alatt készült az újraindulásra, folyamatosan egyeztetve a gazdasági élet, a kultúra, a turizmus és a szolgáltatói szféra képviselőivel, hiszen számos területen van szükség gyors gazdaságélénkítő megoldásokra annak érdekében, hogy a város képes legyen megtartani a versenyelőnyeit.

Jelenleg egyidejűleg futnak fejlesztési programok Lillafüreden, Miskolctapolcán, a Diósgyőri várban, valamint az Avas és a Belváros vonatkozásában, most folyik a partnerekkel való egyeztetések után a 2030-ig tartó időszakot érintő turizmusfejlesztési stratégia véglegesítése.

A kormány még márciusban hozta létre Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fórumát, amelynek elsődleges feladata előkészíteni a térség nemzeti, gazdasági és kulturális fejlesztési tervének, a „Creative Region – Határtalan fejlődés” javasolt programjait.

A Fórumra Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyék mellett meghívást kapott Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ezen belül pedig Miskolc is, mint megyeszékhely.

A Fórum tagjai, a négy megye szövetsége felismerte, hogy a veszélyhelyzet miatt megváltozott gazdasági helyzet azonnali, gyors megoldásokat követel, ezért május végéig elkészítette a megyék és megyeszékhelyek összehangolt programját.

Ennek keretében Miskolc egy gazdaságélénkítő javaslat- és programcsomagot tett le az asztalra.

Miskolc Újraindul címmel 10 olyan javaslatot, ernyőprojektet fogalmazott meg a város, amelyek rövidtávon a gazdaság újraindítását segítik, valamint munkahelyek megóvását és újak teremtését célozzák meg. Ez a javaslatcsomag rövidesen a kormány elé kerül.

A megyék, városok sokszínűsége lehetővé teszi, hogy egymás jó gyakorlatait sikeresen hasznosítsák.

A kormány döntése értelmében olyan övezeti szintű fejlesztésekre lesz lehetősége Miskolcnak, mint például a hálózatos gazdaság és iparfejlesztés, az autópálya-kataszterek, a közösségi közlekedési fejlesztések és az oktatási rendszerek összehangolása.

A 2020. március közepén bekövetkezett vírus helyzet következtében sok munkavállaló veszítette el állását, akiknek a Foglalkoztatási Paktum munkaerőpiaci-tanácsadói a rendkívüli helyzet ideje alatt is biztosították komplex szolgáltatásaikat.

Az elmúlt 2 hónap alatt a telefonon elért álláskereső ügyfelek száma közel 450 fő volt, akik közül 124 fő egyéni tanácsadásban is részesült telefonon keresztül.

A Paktum Ügyfélszolgálata, mindig friss, hiteles munkaerőpiaci információkat tud nyújtani az álláskeresőknek, ugyanis a tanácsadók folyamatosan tartják a kapcsolatot a miskolci cégekkel és intézményekkel az üres pozíciók tekintetében.

Így ez alatt az időszak alatt is közel 250 db munkanélküli ügyfél önéletrajzát továbbították a cégek számára.

Az ügyfélszolgálat az érvényben lévő szabályoknak és előírásoknak megfelelően 2020. június 9-én ismét újraindult, és a korábbi teljes nyitva tartással várja az ügyfeleket.