Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.23

Két év alatt három turistaház újult és újul meg az Aggteleki Nemzeti Park területén, a szögligeti Szalamandra házat kedden adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 56,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében három turistaszálló megújítására.

A “Szalamandra Ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló, korszerűsítésére” című projekt megvalósítására 2018-ban 34 millió forintot biztosított az aktív Magyarországért kormánybiztosi iroda.
2010 óta több mint százhúsz turistaház újult meg az országban, ezekre most már sokkal inkább a szép, tiszta, nagy fürdőszobás apartmanok a jellemzők, ahová szívesen jönnek a turisták, a kirándulók.
A Szalamandra ház a Ménes-völgy bejáratánál, a Szádvár lábánál, festői környezetben található. 1953-ban határőr laktanyának épült, a házat az 1990-es években átalakították. 2002-től az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében ökoturisztikai bázishelyként működik.
A most megújult épület hatvan embernek nyújthat szállást, és korszerűsítették a fűtés és melegvíz-hálózatot.