Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.19
Életében legalább egyszer biztosan minden ember eljátszott a gondolattal, hogy mihez kezdene egy lakatlan szigeten. Biztosan mindenki másképp képzeli el, biztosan mindenki mást csinálna. A tizenkét jegy gyermekei vérmérsékletüknek, vagyis természetüknek megfelelően reagálnának. Mondjuk így:

KOS:

Az első gondolata az lenne, hogyha élni akar, vadászni és enni kell. Ehhez bizony fegyverre van szükség, hát csinálna magának, nem is akármilyet. Elmenne vadászni, meglőné, nyárson megsütné, mind megenné, elmenne vadászni….

BIKA:

Először is valahol kényelmes biztonságban kell, hogy érezze magát az ember. Keresne egy száraz, kényelmes barlangot, ha nincs építene egy kunyhót, tágasat és “komfortosat”. Azután élelmet gyűjtene, de sokat. Ha ezzel is megvan elkerítene és megművelne egy darab földet, mert ő előrelátó.

IKREK:

Először is körbejárná a szigetet. Azután még egyszer és újra. Mindent megnézne, mindent megismerne. Utána sürgősen keresne egy papagájt, és megtanítaná beszélni, hogy ne érezze magát egyedül. Később már vitatkoznának is. Ha tehetné, naplót vezetne, leírná élményeit, azt is, ami meg sem történt vele.

RÁK:

Először is teljesen kétségbeesne. Hogyne, hiszen évek óta ábrándozott erről az útról, de már akkor honvágya támadt, amikor a hajó elindult. Most, hogy balsorsa a szigetre vetette, oldhatatlan vágyat érezne családja és otthona után. Kiülne a tengerpartra, időnként ábrándozna, s ha beleun, szomorkodna. Végül palackpostákat bízna a tenger habjaira, és nagyon reménykedne, hogy mielőbb megtalálják.

OROSZLÁN:

Talán az lenne az első szava: ilyen is van. Az biztos, hogy nem esne kétségbe. Megkeresné mindazt, ami itt és most kellemes lehet. Legrosszabb esetben kifeküdne a part homokjára és süttetné hasát a Nappal. Gyönyörködne a tájban, a természet szépségében és biztos lenne benne, hogy majdcsak történik valami.

SZŰZ:

Teljesen kétségbeesne. Fogalma sem volna róla mit kell ilyenkor tenni, betegre aggódná magát. Semmit sem találna jónak, a fű nem elég zöld, a gyümölcsfák túl magasak, a gyümölcsök éretlenek, a tengerpart sziklás, ahol homokos, ott cápák lehetnek, tehát az egész sziget úgy, ahogy van, vacak. Végül erőt venne magán elmenne gyógyfüveket gyűjteni, mert sohasem lehet tudni. Mindenesetre mielőtt bármi baj érné kezelné magát az összeszedett gyógynövényekkel.

MÉRLEG:

Lehetséges, hogy az egzotikus, pompázó virágokból gyűjtene csokrot. Gyönyörködne a táj szépségében, élvezné a páratlan naplementét. Csak egy dolog szomorítaná, csak egyet sajnálna, hogy barátaival, vagy legalább akárkivel nem oszthatja meg élményeit. Neki lenne legnagyobb szüksége Péntekre.

SKORPIÓ:

Nem is bánná, hogy egy kicsit egyedül marad. Legalább senki nem zavarja, senki nem parancsol neki. Most maga lehet saját törvénye. Meg is alapítaná egyszemélyes királyságát, saját elképzelései szerint, uralkodna a szigeten és önmagán.

NYILAS:

Kétségbe nem esne, az biztos. Pillanatok alatt elpárologna az első ijedtség belőle. Keresztül-kasul becsavarogná a szigetet, kalandos dolgok történnének vele. S ha betelt az ezernyi új élménnyel, ha összegyűjtött minden összegyűjthető ismeretet és tapasztalatot, tutajt ácsolna, vagy vitorlás hajót fabrikálna s azután elhajózna messzire, ki tudja hova, talán egyszer majd hazajut.

BAK:

Ez is csak velem történhet meg mondaná. Legyintene egyet, megvizsgálná a szigetet, praktikus szempontból mérlegelné helyzetét, megkeresné azt a helyet, amerről leginkább várható, hogy jön egy hajó. Azután rőzsét, száraz füvet gyűjtene, tüzet csiholna, s akkora máglyát rakna, mint egy világítótorony.

VÍZÖNTŐ :

Rögtön feltalálná magát. Sőt néhány praktikus dolgot is. Eddig nem ismert járműveket, melyekkel földön, vagy levegőben kimenthetné magát szorult helyzetéből. Azután kétségbeesne hogy jobbnál jobb ötleteit itt és most nem valósíthatja meg. Elméleteket gyártana a lakatlan szigetről, kidolgozná a módját, hogy hogyan lehet itt élni és túlélni, erről feljegyzéseket is készítene és közben éhenhalna.

HALAK:

Tehetetlennek és magányosnak érezné magát. Bánatában imádkozna, vagy csak úgy búslakodna a tengerparton. Egyszercsak anélkül, hogy elhatározta volna, beugrana a vízbe, s úszva elindulna, ki tudja merre. Nem jutna messzire, hamar visszafordulna. Egyrészt, mert az úszás nagyon fárasztó, másrészt, mert cápák még akkor is lehetnek a vízbe, ha nincsenek. Kimászna, s tovább szomorkodna a parton.

Bizonyára így történne, vagy legalábbis nagyon hasonlóan. Aki nem ismer magára, gondolja végig mégegyszer, azaz dehogyis, hiszen az egész csak játék, mint a lakatlan szigetek ábrándja, talán nem is érdemes rajta elgondolkodni. Nem érdemes rajta elgondolkodni, mint azon sem, hogy miért van szükség egy-egy típusra. Tényleg miért is?

A KOS-ra, hogy legyen valaki, aki kiverekedje a dolgokat.

A BIKÁ-ra, hogy a fajta ki ne haljon.

Az IKREK-re, hogy semmi ne maradjon titokban.

A RÁK-ra, hogy az emberek éhen ne haljanak.

Az OROSZLÁN-ra, hogy legyen valaki, akinek az emberek engedelmeskedjenek.

A SZŰZ-re, hogy legyen valaki, aki a statisztikákat csinálja.

A MÉRLEG-re, hogy divattervezők és a szabók éhen ne haljanak.

A SKORPIÓ-ra, hogy legyen valaki aki a társaságot kísértésbe viszi.

A NYILAS-ra, hogy legyen valaki, aki azután az egészet a sárga földig lerántsa.

A BAK-ra, hogy a fák ne nőjenek az égig.

A VÍZÖNTŐ-re, hogy legyen, aki a többieket szórakoztatva a markába nevet.

A HALAK-ra, hogy legyen aki az egész bűnös emberiségért imádkozik.

És végül erre az egészre, hogy szórakozva megismerjük egymást és magunkat.