Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.18

Romániában ismét a járvány április végi tetőzését idéző mértékben növekszik az új fertőzések száma: a szerdai jelentés szerint az utóbbi 24 órában újabb 345 páciensnél mutatták ki a koronavírust.

Az országban április folyamán regisztrálták a legtöbb fertőzést naponta, akkor 350-360 eset számított átlagosnak.

A járvány tetőzése óta június elejéig 160 alá csökkent a naponta újonnan regisztrált fertőzések heti átlaga, de tíz napja rosszabbodni kezdett a helyzet.
A stratégiai kommunikációs törzs szerdai közleménye szerint ismét ötezer fölé, 5190-re emelkedett az aktív esetek száma.

A nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma április 29-én 7700 felett tetőzött, azóta kisebb nagyobb döccenőkkel június 6-ig folyamatosan csökkent, az utóbbi tíz napban azonban ismét növekedésnek indult.
A halálos áldozatok száma is újra emelkedni kezdett a kijárási és gyülekezési korlátozások enyhítése után. Szerdán újabb 14 halálesetről számoltak be, ami az utóbbi hét adatsorához képest már átlagosnak számít, de csaknem másfélszerese a napi halálozási adatok június első napjaiban regisztrált heti átlagának.
Romániában a betegség megjelenése óta 22 760 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Közülük 1451-en életüket vesztették, 161 beteget továbbra is intenzív osztályon ápolnak.

Az országban továbbra is csaknem 90 ezren várják lakhelyi vagy hatósági karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.