Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.06.05

Sorra nyitják meg szárazföldi határaikat az európai államok. Spanyolország három hónap zárlat után július 1-jétől ismét beengedi a Franciaország és Portugália felől érkezőket. Az Európai Unió tagállamai maguk határozzák meg a nyitás menetrendjét, ráadásul nem is mindig kölcsönösen.

Cseh állampolgárok például szerda óta szabadon beléphetnek Ausztriába, de az osztrák állampolgárok számára továbbra is korlátozzák a belépést Csehországba.

Ehhez hasonlóan Olaszország megnyitotta Ausztriával közös határszakaszát, ugyanakkor az osztrák határ továbbra is zárva az olasz utazók előtt. Ez egyelőre eléggé rendezetlennek tűnik, de az EU belügyi biztosa, Ylva Johansson bízik abban, hogy hamarosan egységes lesz a szabályozás.

— Egyre közeledünk ahhoz a pillanathoz, amikor már minden határzárat, korlátozást és ellenőrzést beszüntethetünk a belső határokon. Az Európai Tanács csütörtöki ülésén beterjesztem azt a javaslatot, amely szerint a tagállamoknak, amilyen gyorsan csak lehet, meg kell szüntetni az ellenőrzéseket a belső határokon. Ennek dátuma június vége lehet – mondta az EU belügyi biztosa, Ylva Johansson.

(Euronews)