Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.02
A strandok és a fürdők már kinyitottak, de a gyógyfürdők zöme még mindig a nyitásra vár. Nincsenek könnyű helyzetben, mert a gyógyvizet nem lehet klórozni.

A Martfű Termál Spa megnyitása óta, szinte napra pontosan kétévente letesznek egy alapkövet, és bővül az intézmény. Tavaly az új, 33 méter hosszú sportmedence alapkövét tették le. A kérdés csak az, hogy a vírus megakadályozza-e, vagy megtorpantja-e ezt a szép ívű fejlesztést? Hiszen nyílnak ugyan a fürdők, de a gyógyfürdőkre még nem kerülhetett sor.

Tomasovszky Lászlót, a létesítmény igazgató-tulajdonosát arról kérdezem, mi lesz a gyógyfürdők sorsa, és hogy tudják magukat fenntartani?

A fenntartás kérdésére a legnehezebb a válasz. A régi jól ismert kereskedő vicc poénjával élve: „abból élünk, hogy zárva tartunk..” – és ez sajnos nem vicc.

A vírus hazai kirobbanásakor, illetve a veszélyhelyzet kihirdetésekor a fürdők, uszodák voltak az utolsó helyek, amit be kellett zárni, mondván a klóros víz megöli a baktériumot. A gyógyvíz vírussal kapcsolatos hatásáról akkor nem beszélt senki. A gyógyvizes (töltő-ürítős) medencék vizét ugyan nem lehet klórral fertőtleníteni, de tekintve s medencék a napi takarítását és az egyébként is klóros környezetet, megítélésem szerint kisebb veszélyforrást jelent.

Jelenleg a gyógyvizes medencék csak speciális fertőtlenítési technológia esetén nyithatnak meg – jelenleg még csak kültéren. Ezt a technológiát csak kevés fürdő alkalmazta korábban. Most ők a nyitás tekintetében előnyben vannak. Minden jelenlegi veszélyhelyzettel összefüggő előírást figyelembe véve a vendégkényelem és elégedettség szempontjából már nem biztos.

Csak belegondolok, amikor egy időkorlátos jegyet vásárolt vendégnek azt kell mondani, hogy várakozzon itt a lábmosóban, míg kijön egy vendég a medencéből, vagy egy házaspárból csak egyikük mehet a vízbe, mert így adja a létszám!!

Egyébként a fürdőre vonatkozó néhány szigorított előírás, pl papucshasználat, zuhanyozás, vagy beteg vendég nem használhat közfürdőt, hétköznapi előírás.

Azt hiszem a fürdőkultúrát is elő kellene vennünk, illetve megtanulnunk. Egyébként a középkori fürdők bezárásával összeegyeztethetők az európai középkori járványok megjelenése is. Nem fordítva történt….

Sokan dolgoznak a fürdőben és a szállóban, kellett-e valakit elbocsátani? Hogy tudta áthidalni ezt a nehéz két hónapot?

A Martfű Termál SPA-ban a fürdő, szálloda, gyógyászat, illetve egyéb szálláshelyek egy üzemeltetésben vannak. Így összesen 72 embert érintett a vírus miatti kényszerszünet – és 72 fővel várjuk az újranyitást. Nem küldtünk el senkit. Három fő lépett ki, de helyettük új kollégákkal bővülve vágunk neki a jövőnek. Hogy fényes lesz-e a jövő???

Abból a szempontból bizonyára jobb lesz, hogy az elmúlt időszak összébb hozta a kollégákat egymással, a tulajdonosokkal. A kollégák megértették, hogy itt most közös a cél. Azt hiszem sikerült egymás fejével gondolkodni. A „bezártságot” kihasználva nekiláttunk elmaradt felújítások, tervezett átalakítások, parkosítás elvégzéséhez. Természetesen a tavaszi fürdő és szálláshely nagytakarítások is megtörténtek.

Ebben a munkában mindenki kivette a részét. A masszőrök kertészkedtek, a recepciósok betonoztak, a konyha szekció mázolt vagy éppen sérült csempét bontott. Megvallom jómagam – építész előéletemből fakadóan – beálltam falazni és burkolni.

Jóleső érzés volt hallani a kollégáktól, hogy ismerve sok más munkáltató kényszerelbocsátását büszkék arra, hogy itt dolgoznak. Persze ez óriási erőfeszítést jelentett. Százszázalékos bevétel kiesés mellett három hónap leállás. Nem hiszem, hogy egy átlagos magyar cégnek van ennyi tartaléka. Nekünk nem volt. A szerencsében nem hiszek, a gondviselés lehetett az, ami átsegített ezen az időszakon – na és a kollégák.

Tavaly beadott pályázat lehívható előlege, illetve már több mint egy éve lezárt és elszámolt pályázat folyósított támogatásával éltük túl az időszakot.

Egyéb támogatás? Ebbe nem szeretnék belemélyedni, mindenki döntse el magában hasznosak, használhatóak voltak-e az intézkedések. Mi biztosan nem tudtuk volna igazolni, hogy ezen zárva tartott időszak alatt mindazonáltal, hogy nulla forint bevételünk volt, minden kollégám saját szakmájában volt foglalkoztatva. De nem tudtuk volna „kitermelni” a plusz 1,2 óra ránk háruló többlet munkabért sem, ami a 4 órás foglalkoztatás esetén terhelt volna minket.

Az adómoratórium? Nyolc éve nem volt egyetlen forint késedelmi pótlékunk sem, illetve ezen idő alatt először kértünk részletfizetési kedvezményt. Nem kaptunk.

De a jelek szerint túléltük. Készülünk a nyitásra.

Martfűn már hagyománya van a vízilabdának, a Magyar Vízilabda Szövetség hagyományosan itt rendezi a tehetségkutató Mikulás Kupát, és az éves bajnokságok több korosztályában is rendeznek itt meccsnapokat. Szinte a teljes magyar vízilabdamezőny megfordult már a medencékben, külföldi csapatok mind az öt kontinensről érkeztek ide. Mikor tudnak majd itt újra edzést, vagy versenyt tartani?

A vízilabda csapatok és egyéb sportágak képviselői is megerősítették már foglalásaikat. A legnehezebb volt a kezdés időpontját meghatároznunk. A háttérben folyamatos szakmai viták – de nevezzük inkább csak egyeztetésnek – folytak. A szakmai szervezetek folyamatosan küldték az egymásnak sokszor ellentmondó állásfoglalásokat, tájékoztatókat. Majdnem ráfutottunk a jégre az egyik hasznosnak tűnő információs anyag alapján. De mai napon már tudjuk, hogy június 15-ével nyithat a fedett uszoda is.

Mikor lehet majd az orvosi kezeléseket folytatni? Martfűn rekreációs komplexum működik, mikor folytatódhat a munka?

Az orvosi kezelések (balneoterápiás kezelések) összefüggésben állnak a gyógyvizes medencék nyitásának időpontjával. A speciális fertőtlenítés engedélyeztetési folyamatát már megkezdtük. Vélhetően az engedély később lesz meg, mint ahogy a veszélyhelyzet elmúltával feloldják ennek – több szakember által megkérdőjelezett – az eljárás alkalmazásának a szükségességét.

Tehát amíg nincs használható gyógymedence, addig nincs gyógyászat sem.

De a wellness használattal sincs ez másképp. Szakmai szervezetnek feltettem a kérdést, mikor jött a hír, hogy nyithatnak a szállodák. Na és mit fog csinálni a vendég a wellness és gyógyszállodában? Mert azokból van egy pár hazánkban.

Szóval várjuk, hogy a füst végleg felszálljon, és Martfű mint országos gyógyhely újból betölthesse helyét a hazai wellness és gyógyturizmus palettán.

Úgy legyen. Köszönjük az interjút.