Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.05.16
Az egész olyan, mint egy kis falu. Egy halom össze-vissza épület közt kanyarognak az utak és nem tudod, hogy mi vár rád az út mentén. 1996 óta épül és formálódik, klasszikus kempingnek indult, de egészen más lett belőle. Náluk működik az ország első „buborékszobája” is, ami véletlenül indult, de három nap alatt megtelt az egész szezonra. Cikkünkben szó lesz a Nomad Hotel & Glamping alapítója, a Balogh család történetéről, a véletlenek összjátékáról, a koronavírusról, és az újraéledő belföldi turizmusról is. Interjú Balogh Barbarával, a Nomad Hotel & Glamping vezetőjével.

Hogyan jött a Nomád Hotel & Glamping ötlete?

Maga az ötlet a szüleinké volt, bár nem egészen ebben a felállásban. 1996-ban nyitottuk a Nomádot, de már előtte is volt egy kisebb panziónk. Amikor megvettük a völgyet a rendezési terv szerint egy kempinget kellett kialakítani a területen.

Ugyan a családból előtte még senki egy percet nem töltött kempingben, azt gondoltuk, hogy meg tudjuk csinálni…

Így lett egy picit más kempingünk, mint amilyen akkoriban jellemző volt, és talán pont ezért imádták a vendégek. Aztán folyamatosan fejlődött a dolog: lett pár szoba, étterem, medence, konferenciaterem, kerti bár. Idővel vásároltunk még egy területet, ahol eleve volt öt faház, csak fel kellett őket újítani. Szóval 25 év alatt együtt haladva az igények változásával, változott a Nomád is.

Fotó: Gastroturismo

Miért döntöttetek úgy, hogy ennyiféle különböző szállástípust alakítotok ki?

A mi esetünkben a döntés szó egy picit tudományosnak hangzik. Nálunk inkább csak úgy történnek a dolgok. Egyáltalán nem volt tudatos, hogy ennyi minden legyen, de valahogy az egyik hozza a másikat. Annyiból egyszerű a helyeztünk, hogy az édesapánk építő mérnök, aki azonnal megmondja, hogy mi a kivitelezhető, a bátyám pedig kisgyerek korunk óta folyamatosan építkezik, így bármilyen fura ötletet meg tud valósítani.

Nem szoktunk piackutatást végezni, sőt üzleti tervet sem készítünk. Inkább csak úgy megérzésből fejlesztünk.

Persze folyamatosan figyeljük a nemzetközi trendeket, olvassuk a szakirodalmat és mi magunk is utazgatunk a világban. Ezekből egyszer csak összeáll egy gondolat, egy terv, egy érzés és akkor épül valami új. Egy szállodás barátnőnk mondta egyszer, hogy

a Nomád olyan, mint egy kis falu. Egy halom össze-vissza épület közt kanyarognak az utak és nem tudod, hogy mi vár rád az út mentén.

Ez a sokrétűség, most igazán jól jön, mert a szálláshelyeink döntő többsége megfelel a járvány miatt megváltozott elvárásoknak.

Fotó: Gastroturismo

Nagyon különleges a koncepció és a kialakítás. Mely elemekre vagytok a legbüszkébbek?

A koncepció megint egy olyan szó, ami talán csak az elmúlt pár évben szivárgott be az életünkbe, de nem nagyon zavarja meg a gondolkodásunkat. Tényleg úgy zajlik ez nálunk, hogy valakinek hirtelen lesz egy ötlete, azt egy kicsit emésztgetjük, próbáljuk beleilleszteni a már meglévőbe és utána kapkodunk, hogy a szezonnyitó nagy rendezvényünkre a Glamping Piknikre elkészüljünk vele. Közben pedig a már meglévőt is szinte minden évben átalakítjuk, újragondoljuk, átrendezzük, így

nehéz kétszer úgy megérkezni a Nomádba, hogy semmi nem változott. Valójában mi nem az épületekre vagyunk büszkék, hanem a Nomád érzésre. Arra a rengeteg emberre akik kötődnek hozzánk és akik az életünk részeivé váltak.

Fotó: Gastroturismo

A leglátványosabb koncepció talán a “buborékszobáké”. Mit lehet tudni róluk?

Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül kétszer adtuk el a jurtát és volt három napunk, hogy csináljunk egy extrém szálláshelyet.

A privát vacsorahelyszínnek szánt magasított terasz már készen volt, illetve volt egy melegháznak szánt sátrunk… Ebből lett az első buborék. Csak arra az egy hétvégére gondoltuk, de felkerült a facebookra egy kép és három nap alatt megtelt az egész szezonra. Szóval egy véletlenből indult az egész buborék őrület.

Fotó: Busák Attila

A Buborékokat a túlnyomás tartja fent. Egy légbefúvó folyamatosan keringeti a külső levegőt. A légbefúvó halk, egyáltalán nem zavaró. Folyamatosan friss levegő van bent. Részben átlátszó, ezért igyekeztünk úgy tájolni a Bubikat, hogy a kilátás zavartalan, a belátás zavaros legyen. Megemelt platformokon helyezkednek el, zárt területen. A Buborékok 2 személyesek. Se kutya, se gyerek nem hozható bele, csak május 1-től szeptember 20-ig foglalható.

Kiknek ajánljátok leginkább? Milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a vendégek?

Voltak gondolataink arról, hogy kiket érdekel majd a buborék, de a foglalások nem igazolták vissza a gondolatokat. Valójában minden korosztály kalandkedvelő képviselője érdeklődik irántuk. Nagyon kedvelt ajándék a buborék voucher, sok karácsonyfa alatt ott volt és rengeteg pár kapja nászajándékba is.

Fotó: Busák Attila

Hogyan érintett benneteket a koronavírus? Mit jelent az, hogy jelenleg “részlegesen vagytok nyitva”?

Szerintem minden turizmusban dolgozót sokként ért a vírus, pontosabban a következményei. Az, hogy egyik pillanatról a másikra ellehetetlenül a vállalkozásod, az olyan élmény, amire nincs forgatókönyve senkinek, hiszen még soha nem kellett ilyesmivel szembesülnie egy szakmának sem. Ráadásul nem csak lokálisan, hanem globálisan. Az elején kicsit lefagytunk, rengeteget számoltunk, különböző forgatókönyveket dolgoztunk ki, de aztán megértettük, hogy ez teljesen felesleges, mert amit ma gondolsz, az holnapra pont nem igaz, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább elfogadjuk a helyzetet, megpróbáljuk a legjobbat kihozni belőle és napi szinten reagálunk az aktuális történésekre. Anyagilag óriási veszteség, hiszen nem csak a két hónap kieséssel kell kalkulálni, de a rengeteg lemondott és átcsoportosított  rendezvény is nehezen pótolható. Így most abbahagytuk a számolgatást és egy kicsit ilyen carpe diem hangulatban vagyunk. Csapody Balázs (Kistücsök) barátunk szállóigévé vált mondata lett a mottó: Kicsit drága nyaralás, de legalább jó a hely.

A részleges nyitás azt jelenti, hogy a járványügyi ajánlások tanulmányozása után végiggondoltuk a Nomád adottságait és néhány szobát egyelőre nem adunk ki.

Szerencsések vagyunk, mert a szálláshelyeink jó része önálló bejárattal rendelkezik és a szálloda épületébe  is több bejáraton lehet bejutni. Hatalmas kerti bárunk van, fedett és nyitott terasszal. Ebből a szempontból nem volt szükség új beruházásokra, csak át kellett állni nyári üzemmódba.

Fotó: Gastroturismo

Van-e már esetleg tervetek, konkrét időpontotok a teljes újranyitásra?

Hát nagyon reméljük, hogy ez rövidesen bekövetkezik. Lehet, hogy mire a cikk megjelenik már ez is egyértelműbb lesz.

Azt jósolják, hogy erősödni fog a belföldi turizmus. Te hogy látod ezt, mire számítotok?

Egyértelműen számítunk erre. Sőt az a helyzet, hogy már látszik is foglalásokon, hogy sokan hosszabb távra keresnek szállást a vendégek a nyári időszakban. Az igazán szuper az lenne, ha a főszezon egy picit kitolódna és az ősz is még “nyaralós” időszak lenne. Azt hiszem, most nagyon nagy szüksége van minden szállodának az elnyújtott szezonra.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!